TOMISLAV STIPIĆ: ‘Politička prostitucija obilježit će 9. saziv sabora’

Screenshot

U ponedjeljak je raspušten 9. saziv Sabora koji će ostati upamćen kao saziv s najviše “prebjega”, promjena Saborskih klubova i na koncu, zamjenom cijelih stranaka koje podržavaju Vladu. Tako je HDZ zamijenio MOST s HNS-om, a pojedinci su mijenjali saborske klubove kao čarape.

Kolumnist portala Danica.hr i politički analitičar Tomislav Stipić analizirao je netom raspušteni 9. saziv Hrvatskog sabora.

Stipić smatra da je ovaj saziv bio prepun “političke prostitucije”.

“Upravo raspušteni saziv Sabora trebalo bi čim prije zaboraviti. Taj saziv bio je negativni rekorder doslovno po svemu. Od krajnje degutantnih rasprava i političkih nadmudrivanja bez pokrića, do vrlo niske intelektualne razine najčešćih govornika koji su kvantitetom rasprava i javljanja za riječ dodatno srozali ionako nizak dignitet Hrvatskog sabora. No, ono što će najviše obilježiti ovaj saziv je nevjerojatna lakoća političke prostitucije koja je svoj zenit doživjela prelaženjem bivših Milanovićevih kadrova pod skute Milana Bandića i HDZ-a. Činjenica da su SDP-ovci držali većinu Andreju Plenkoviću ne samo da je dokaz krajnjeg nemorala, već pokazuje apsolutnu odsutnost odgovornosti prema biračima koji su ih birali. Iz tog razloga, očekujem da će birači na sljedećim izborima dodatno apstinirati jer čemu dati glas jednoj opciji, da bi postizbornim inženjeringom ta opcija završila suprotnom taboru”, rekao je Stipić.

Tomislav Stipić smatra da je oporba unutar HDZ-a to bila samo prividno jer su se bunili, ali bi na kraju ipak uvijek ostajali vjerni HDZ-u i Andreju Plenkoviću.



“HDZ je u ovom sazivu imao nekoliko lomova u vlastitim redovima poput Istanbulske konvencije i posebno ususret unutarstranačkih izbora, protivnici Andreja Plenkovića stalno su govorili kako HDZ i Hrvatska idu u krivom smjeru, grintali su protiv koalicije s HNS-om i manjinama, ali su vrlo vjerno slijedili partijski kurs u Saboru. Tako da su kraj mandata rame uz rame u istoj većini dočekali Milorad Pupovac i Stevo Culej, arhetipski neprijatelji, barem ako je suditi po međusobnom animozitetu”, rekao je Stipić.

SDP JALOV, MOST NAJŽEŠĆA OPORBA

SDP je, prema Stipiću, bio vrlo jalov i prepun floskula, patetike i populizma. Gordan Maras je dodatno narušavao integritet stranke, a analitičar Stipić pohvalio je dvojicu iz redova SDP-a.

“O SDP-u se nema što puno reći, bila je to najjalovija oporba u nekom sazivu Sabora. Beskonačna patetika, floskule, međusobni obračuni pretvorili su Krešu Beljaka u vođu ljevice koji je svojim agresivnim izjavama i raspravama barem ostavljao dojam oporbe. Integritet SDP-a u Saboru dodatno je narušavao samodopadni Gordan Maras koji je svojim performansima SDP pretvarao u lijevi Živi zid, a sve zbog osobne frustracije što je kao predsjednik zagrebačkog SDP-a u Zagrebu skroz nebitan. Istaknuo bih Peđu Grbina i Željka Jovanovića koji su korektno odradili mandat i pokazali dosljednost u stavovima i stručnost u raspravama”, rekao je.

Stipić smatra da je MOST bio najžešća oporba, ali ih je prevelik odlazak u populizam koštao mandata na europarlamentarnim izborima.

“Pretjerano isticanje Mire Bulja više im je odnijelo nego donijelo, trebali su se više usredotočiti na konkretne probleme poput energetike gdje su imali dobre i provedive ideje. Ovako se sve svelo na njihov animozitet prema HDZ-u koji ih je dva puta iskoristio i učinio ih u očima javnosti potrošenima”, smatra Stipić.

Za kraj, Stipić zaključuje kako je jedino dobro u cijeloj priči što je 9. saziv Sabora – napokon raspušten.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI