Tomislav Karamarko želi nazad na čelo HDZ-a?

screenshot

Tomislav Karamarko namjerava se kandidirati za predsjednika HDZ-a i u tu je svrhu posljednjih tjedana intenzivno komunicirao s brojnim članovima, a u kontaktu je i s nekim pripadnicima stranačkog vodstva. Tu je informaciju ovih dana potvrdilo više sugovornika iz HDZ-a. Nagađa se da bi Karamarko mogao uskoro čak i objaviti svoju kandidaturu.

On sam bio je jučer suzdržan tijekom našeg kraćeg razgovora. Izbjegao je izravan odgovor na pitanje je li točno da već okuplja ljude s kojima će ići na unutarstranačke izbore.

– Bio sam dvadesetak dana okupiran zdravstvenim stanjem jednog člana obitelji, sada je to, hvala Bogu, bolje. U četvrtak sam, pak, bio u Banskoj Strugi, uvijek tamo na obljetnicu pogibije hrvatskih policajaca idem dan ranije. A što se tiče priča o mojoj kandidaturi, o tom potom. Ako donesem takvu odluku, jasno ću to reći, neću ništa muljati. U politici je nikad ne reci nikad, ne znam što može biti za mjesec, dva ili za tjedan dana – rekao je Karamarko Novom listu.

Nekadašnji lider HDZ-a je i na Facebooku napisao kako je u četvrtak boravio u Banskoj Strugi, selu u kojem su 26. srpnja 1991., u napadu srpskih pobunjenika, život izgubili policajci Mile Blažević Čađo i Željko Filipović.

»Vjerujem da hrvatska javnost pamti što se dogodilo 26. 7. 1991. u tom prelijepome mjestu kraj Une i da snaga tog događaja neće biti zasjenjena u svijesti naroda ponovnim oživljavanjem i nametanjem raznih relikata titoističke ikonografije«, zapisao je Karamarko. Svoju je objavu na Facebooku završio porukom »Dragi prijatelji, vidimo se u Kninu 5. kolovoza«.

Dakle, Karamarko će doći na središnju proslavu Oluje u Kninu, gdje ga prošlih godina, otkad se povukao s političke scene, nije bilo. Stoga se i to može tumačiti kao signal da se Karamarko ozbiljno priprema za povratak u politiku. Dio naših sugovornika tvrdi nije isključeno da on već u Kninu najavi svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a.



– Karamarko je sada koncentriran na zagrebačku organizaciju HDZ-a, što je i logično, ali sastaje se i članovima iz ostatka Hrvatske. Zvuči vrlo odlučno i dojam je da je prelomio u sebi. Karamarko želi opet biti predsjednik HDZ-a, nedavna odluka Ustavnog suda jako ga je motivirala – rekao nam je HDZ-ovac upoznat s Karamarkovim planovima.

Ustavni sud je usvojio Karamarkovu žalbu i ukinuo odluku upravnog suda kojom je potvrđen zaključak Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je on, zalažući se za zaustavljanje arbitražnog procesa između Hrvatske i MOL-a, bio u sukobu interesa.

Odluku Ustavnog suda Karamarko je doživio kao osobnu satisfakciju, ali i kao poticaj za političko reaktiviranje.

»Načelno su prestali egzistirati svi formalni razlozi zbog kojih sam bio prisiljen dati ostavke na sve političke dužnosti«, napisao je Karamarko na Facebooku prije dva tjedna. Bila je to vrlo znakovita rečenica. Opširnu objavu, u kojoj je napravio rekapitulaciju svog mandata predsjednika stranke, završio je pozdravom – Do novih pobjeda za Hrvatsku!

Izbori u HDZ-u trebali bi započeti u veljači ili ožujku, od temeljnih ogranaka, kako bi u lipnju kulminirali izborom predsjednika stranke, prema modelu »jedan član, jedan glas«. Znači da Karamarko, ako ima ambicija »osvojiti« cijeli HDZ i nije prerano krenuo s aktivnostima s tim ciljem. U politici vrijeme leti i proljeće će brzo doći. Ključno je, naravno, pitanje ima li Karamarko šansi pobijediti Plenkovića i ostale kandidate, Davora Stiera, Miru Kovača. Njegova politička karijera, puna uspona i padova, sugerira da je to moguće.

Ne bi prvi put bilo da se već otpisani Karamarko vratio. Nije on niti 2012. u startu bio favorit u unutarstranačkim izborima. Kad je tada početkom veljače u zagrebačkom hotelu Panorama službeno objavio da će se kandidirati za predsjednika stranke, u publici nije bilo nikoga tko je u tom trenutku nešto predstavljao u HDZ-u.

Tri mjeseca kasnije, kad je u sjedište HDZ-a donio potpise potrebne kako bi bio pravovaljani predsjednički kandidat na Saboru HDZ-a, iza njega su u koloni hodali Gordan Jandroković, Davor Stier, Božidar Kalmeta, Dražen Bošnjaković, Dubravka Šuica, Jasen Mesić, Ante Sanader… Na Saboru je Karamarko u drugom krugu dobio više glasova nego Milan Kujundžić.

Međutim, od istaknutih HDZ-ovaca koji su ga podržavali 2012., na gotovo nikoga više ne može računati. Morat će se osloniti na neke druge ljude, a dvojbeno je hoće li ih dovoljno pronaći.

– Znam što Karamarko planira, čuo sam dosta o tome. Ali, mislim da on više ne može proći u HDZ-u. Plenković nije dobar predsjednik stranke i tu je Karamarko potpuno u pravu. Samo, nije on pravi čovjek koji bi ga trebao zamijeniti.

Imao je Karamarko svoju priliku i prokockao ju je. Hvali se on da je pet puta pobijedio SDP i Zorana Milanovića, ali njihova je Vlada bila toliko loša da je HDZ na parlamentarnim izborima 2015. morao osvojiti barem 90 zastupničkih mandata, ako ne i dvotrećinsku, orbanovsku većinu.

Karamarko u tome nije uspio, članstvo se toga itekako sjeća i mislim da on nema budućnosti u HDZ-u, kad je riječ o najvišoj dužnosti – analizirao je jučer Karamarkove izglede visokopozicionirani HDZ-ovac koji ne spada među Plenkovićeve zagovornike.

Tomislav Karamarko će se, po svemu sudeći, probati još jednom uspeti na čelo HDZ-a, stranke kojoj se priključio već 1989. Prije mjesec dana nam je Karamarko pričao kako je 17. lipnja 1989. došao pred hotel Panorama, u kojem je zakazan osnivački skup HDZ-a, ali s obzirom na to da ga je policija zabranila, otišao je kući.

Isti dan je Franjo Tuđman svoje istomišljenike tajno okupio na Jarunu i utemeljio HDZ.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI