Tomašević za 7Dnevno progovorio o izborima: Otkrio u kojem slučaju bi podržali SDP-ovu manjinsku vladu!

screenshot

Lider zeleno-lijeve koalicije predvođene platformom Možemo!, Tomislav Tomašević, velikim koracima gazi prema saborskim klupama. Nije iznenađen izbornim anketama te očekuje barem 5 saborskih mandata. U saboru se će prvenstveno boriti za razvojni zaokret Hrvatske u skladu s izazovima 21. stoljeća te povećanje demokracije posebice na lokalnoj razini, a sa SDP-om će koalirati u slučaju da treba podržati njihovu manjinsku vladu ne bi na taj način spriječili formiranje desne vlade, kazao je za portal 7Dnevno.

Što za Vas znači veliki proboj na nacionalnu politikičku scenu?

Znači da nastavljamo graditi lijevu i zelenu političku opciju za 21. stoljeće ne samo u lokalnoj već i u nacionalnoj politici. Opciju koja se temelji na socijalnoj pravdi, ekološkoj održivosti, demokratizaciji društva i rodnoj ravnopravnosti. Proboj na nacionalnu scenu nam je isto tako dobar ulog za lokalne izbore u Zagrebu i drugim gradovima koji će se održati u svibnju sljedeće godine.

Jeste li iznenađeni izbornim anketama?

Nismo. Bilježimo najveći rast od svih političkih aktera na ovim parlamentarnim izborima, ali se on temelji na godinama političkog rada na lokalnoj razini – posebice u Zagrebu. Nakon objave zadnjih anketa očekujemo barem 5 saborskih mandata.



Za što ćete se zalagati u Saboru?

Za razvojni zaokret Hrvatske u skladu s izazovima 21. stoljeća kroz izgradnju zelenog gospodarstva otpornijeg na vanjske šokove i krize te bolje uvjete rada. Isto tako za smanjenje društvenih nejednakosti u svakom smislu – ravnopravnost muškaraca i žena, smanjenje jaza između siromašnih i bogatih, ravnomjerniji regionalni razvoj. Za povećanje demokracije posebice na lokalnoj razini kroz olakšavanje referenduma i ograničenje broja mandata lokalnih čelnika.

Koje je Vaše mišljenje o zakonu za obnovu grada Zagreba

Javna rasprava je iznjedrila toliko komentara i kritika na postojeći nacrt da će možda trebati novi zakon. Ova verzija zakona ne predviđa preoceduralni, financijski i operativni okvir za obnovu što je najveća manjkavost. Predlažemo da obnovu financira država u 50 % iznosu, lokalna samouprava 35 % iznosu i privatni usvlasnici u 15 % iznosu uz socijalne kriterije. Obnovu bi operativno trebala voditi struka pa u tu svrhu predlažemo osnivanje Zavoda za obnovu Zagreba i okolice po uzoru na Dubrovnik koji je pogodio potres 1979. godine.

Znači li loš rejting Bandića ujedno i njegov kraj?

Još od veljače kad smo zajedno sa građanima i strukom srušili Bandićev GUP govorim da je ovo njegov politički kraj. Ankete u kojima je Bandić danas daleko najnepopuarniji političar u Hrvatskoj to samo potvrđuju i uvjeren sam mu da broji zadnje dana na vlasti u Zagrebu, ali ne treba ga nikad podcijeniti.

Smatrate li  da će Plenković i dalje držati Bandića uza sebe unatoč njegovim lošim izbornim rezultatima?

Plenković kao i inače kalkulira i spreman je Zagreb ponovno izručiti Bandiću na milost i nemilost kako bi ostao premijer. Sve ovisi o tome hoće li Bandić ponovno nakon izbora skupiti kakve žetončiće koji će Plenkoviću trebati. Ljudi u Zagrebu trebaju znati da je glas za HDZ na nacionalnoj razini ujedno i glas za Bandića na lokalnoj razini.

Planirate li koalirati sa SDP-om?

Ne planiramo s obzirom na sve kritike koje imamo prema SDP-u oko antiekoloških i proturadničkih politika, popuštanja desnici i žetončića koje su uzgojili za Bandića. Međutim, kako bi spriječili formiranje desne vlade ostavljamo kao mogućnost da podržimo SDP-ovu manjinsku vladu ukoliko prihvate naše uvjete oko sastava i programa vlade u koju ne bi ulazili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI