TOMAŠEVIĆ U ZAGREBU UVODI VELIKU NOVOST: ‘Pripremama se uvođenja građanskog odgoja u škole’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je održao redovnu konferenciju za medije.

Na početku je govorio o početku školske godine, kazavši da se za učenike ništa ne mijenja kad su u pitanju besplatni udžbenici.

“Uspjeli smo povući novac iz europskog fonda za pomoćnike u nastavi i time povećavamo ukupan broj pomoćnika u nastavi za djecu u razvoju. Preko projekta će biti 439 pomoćnika za 471 učenika, a uz to iz proračuna financiramo još 486 pomoćnika, za 578 učenika”, rekao je Tomašević.


“Dječji vrtići, ove godine je upisano 500 djece više u vrtiće u odnosu na prošlu godinu. Još ćemo dodatno na ovaj broj upisati 207, a do kraja godine 557 djece”, rekao je Tomašević i dodao da je ove godine bilo 8663 zahtjeva u odnosu na 8484 zahtjeva za prošlu godinu, a 7086 djece je upisano.

“Idu aktivnosti s pripremama uvođenja građanskog odgoja u škole. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti”, rekao je Tomašević, dodavši da je gradski ured za obrazovanje poslao upit školama, da se vidi koliki je interes među učenicima za taj predmet. Istaknuo je da je to bilo i dio predizbornog programa.“Već ove godine nam je cilj da krene nastava u školama koje su pokazale interes”, rekao je Tomašević.

Raspisat će se i natječaj za gradske pročelnike, za Gradski ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika i Gradski kontrolni ured, a raspisan je i natječaj za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kao i za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga i tvrtki kćeri Zagrebačkog holdinga.

Upitan o obnovi nakon potresa, Tomašević je rekao da je davno bilo vrijeme da se nađu rješenja.

“Već neko vrijeme su identificirane sve prepreke pa i u zakonodavnom obliku. Mi kad smo došli na vlast krenuli smo u komunikaciju s ministarstvom i s fondom, trudimo se da pomažemo objema institucijama kako god možemo. Svi su identificirali da zakonodavni nije adekvatan”, rekao je Tomašević i dodao:

“Ne znamo još finalni tekst, ali na Vladi je da predloži tekst zakona koji će ići u saborsku proceduru. Pozdravljamo da se konačno adekvatnije promijeni zakonski okvir”, rekao je gradonačelnik.

“U najkraćem mogućem roku će biti raspisan poziv za stanove. Mi smo napravili zaključak na temelju ankete koju smo proveli u hostelu, jedan dio građana bi radije ostao u hostelu i mi to razumijemo. Prioritet su obitelji s malom djecom. Vidjet ćemo koliko će biti prijavljenih, ponudit ćemo stanove koji su na raspolaganju. Svi stanovi koji su u vlasništvu grada, sad je pri kraju i natječaj za socijalno ugrožene skupine. Za njih vrijedi da su to nenamješteni stanovi. To je pravilo od početka. Ali razmatramo i neke druge opcije”, rekao je Tomašević.

Govoreći o stanju u zagrebačkim vrtićima, gradonačelnik je rekao da pedagoški standard nije u redu već dugo niz godina.

“Kadrovski se mora pomoći osoblju. Potrebni su nam i prostorni kapaciteti. Gledamo kako da iz europskih fondova financiramo gradnju novih vrtića, da budu dostupniji i da zadovoljavaju standarde”, rekao je Tomašević te ponovio da je već sad upisano 500 djece više, a da ih u ovoj godini planiraju upisati još toliko te da za to osiguravaju kapacitete.

“Ako me pitate za usporedbe roditelj-odgojitelj, iznos koji se plaća za to počinje se bližiti iznosu koji se plaća za odgajatelje”, rekao je Tomašević.

Komentirao je i to što Grad Zagreb traži 227 milijuna kuna odštete.

“U situaciji dok traju postupci, gdje je moguće podnijeti odštetni zahtjev, gdje god je bilo, mi smo to učinili i to u visini koju je USKOK naveo u optužnici, bez obzira je li to previsok ili prenizak iznos. Da nismo predali taj odštetni zahjev, u slučaju da se utvrdi krivnja, mi bismo teže došli do tog novca”, rekao je Tomašević, dodavši da su odštetne zahtjeve predali u svrhu interesa grada.

“Ne znam detalje, negdje su promijenjene optužnice. Tamo gdje je Grad oštećen, mi smo podnijeli zahtjeve”, dodao je.

Govoreći o zastavama, rekao je da nema potrebe za toliko zastava u gradu, koje predstavljaju trošak, a osim toga su i u lošem stanju.

“Jučer sam potpisao odluku o poništenju javne nabave za dekorativnu rasvjetu za Most mladosti. To je 17,5 milijuna kuna i smatram da u ovakvim okolnostima to nije prioritet”, rekao je Tomašević.

Podsjetimo, Grad Zagreb je podnio imovinsko-pravni zahtjev kojim od optuženih u aferama koje se tiču grada, a kojima stoji u optužnici da su oštetili gradski proračun, traži da novac vrate natrag. Naime, radi se ukupno o više od 227 milijuna kuna sa zateznim kamatama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI