TOMAŠEVIĆ TRAŽI PONAVLJANJE NATJEČAJA ZA IZBOR INTENDANTA HNK: Nezadovoljan izborom Ive Hraste Sočo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iako je novom intendanticom zagrebačkog HNK imenovana Iva Hraste Sočo, iz Grada Zagreba priopćeno je da se gradonačelnik Tomislav Tomašević 8. studenoga negativno očitovao te je predložio ponavljanje natječaja.

Podsjetimo, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je u srijedu izvijestila da je novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, na prijedlog Ministarstva kulture i medija imenovana Iva Hraste Sočo i to u “uskoj utrci u kojoj je prevagnula potreba za zaokretom u upravljanju i svježim početkom”.

No, iz Grada Zagreba su objavili kako se “gradonačelnik Grada Zagreba na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenoga ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj, kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja”.


“Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku, sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu, u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi RH te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela”, ističu iz  Službe za informiranje Grada Zagreb na upite medija o izboru intendantice HNK.

Nina Obuljen Koržinek je rekla kako je odluka o imenovanju Hraste Sočo intendanticom zagrebačkog HNK “u prvome redu vođena potrebom da se kazalištu da jedna nova energija kada govorimo o upravljanju, i da ponovno kazališne teme budu u fokusu javnosti, a ne one koje su se zadnjih godina nametale”.Na natječaj za intendanta javilo se troje kandidata, od čega su bila dva programa, i to Ive Hraste Sočo i Dubravke Vrgoč. Njihovi programi su u cijelosti zadovoljili opsegom i sadržajem, ponudivši sveobuhvatan program s vrlo dobrim prijedlogom, kako naslova tako i međunarodne suradnje te razvoja publike, naglasila je ministrica.

No, nakon krize upravljanja koja je pogađala HNK Zagreb tijekom proteklih godinu dana, vođena potrebom da se donesu neke promjene u načinu upravljanja kazalištem, ministrica je odlučila na mjesto intendanta u sljedećem razdoblju predložiti Ivu Hraste Sočo.

Za nju je rekla kako je to “osoba koja ima iskustva i u upravljanju, a bila je i članica kazališnog vijeća”.

“Ja se nadam da će joj to iskustvo pomoći da u tom mandatu donese neke potrebne promjene u upravljanju”, naglasila je Nina Obuljen Koržinek.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI