TOMAŠEVIĆ PROGOVORIO OKO NOVOG SUSTAVA ODVOZA OTPADA: ‘Sigurno neće 1. listopada biti apsolutno sve u redu’

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako svi procesi pripreme za uvođenje novog sustava odvoza otpada idu paralelno, ali očekuje da će građanima trebati period uhodavanja te da sigurno 1. listopada neće biti apsolutno sve u redu.

“Očekujem da će većini građana biti sve jasno, ali naravno da tu ima puno uhodavanja. (…). To su procesi koji traju godinama i sigurno da neće 1. listopada biti apsolutno sve u redu, trebat će uhodavanja, tako je i bilo u svim europskim metropolama”, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome kako teku pripreme za uvođenje novog sustava odvoza otpada, koje je s 1. srpnja odgođeno na 1. listopada, istaknuo je da svi procesi idu paralelno.

Službene vrećice za miješani komunalni otpad su u proizvodnji, potpisuju se ugovori s trgovačkim lancima preko kojih će se vrećice distribuirati građanima, dogovaraju se pilot projekti za podzemne spremnike, izdaju rješenja za “bokseve” koji će biti na javnim površinama, izvijestio je gradonačelnik.

Dodao je i da je se situacija u Čistoći stabilizira – broj kamiona koji su neispravni smanjen je na ispod 10, a svakodnevno se zapošljavaju novi komunalni radnici.



Tomašević je najavio da će edukativna kampanja prema građanima krenuti u kolovozu te trajati čak do studenog, s obzirom na to da predviđa period uhodavanja u nova pravila.

Komentirajući najavu da će gradski zastupnici Mosta podnijeti kaznenu prijavu protiv njega zbog stanja u Gradskoj plinari Opskrba, Tomašević je poručio da “jedva čeka vidjeti tu prijavu”, ocijenivši da se tu očito radi o nekom performansu.

Poručio je i da su nalazi interne istrage oko štetnih ugovora koje je zaključila bivša uprava Plinare proslijeđeni nadležnim istražnim institucijama kako bi utvrdile postoji li eventualno kaznena odgovornost.

Tomašević je u uvodnom dijelu konferencije istaknuo da je zadovoljan što je agencija Moody’s podignula dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Grada i Zagrebačkog holdinga za dvije razine, s Ba1 na Baa2.

“Postoje neke stvari u obrazloženju agencije koje se direktno odnose na financijsku stabilizaciju koju provodimo. Drago mi je da je prepoznata ta financijska stabilizacija, razduživanje, financijsko dobro upravljanje i da se to odrazilo na poboljšanje kreditnog rejtinga”, istaknuo je Tomašević.

Na konferenciji za medije najavljeno je da će se sljedeća održati 16. kolovoza, a Tomašević je novinarima rekao da se nada kako će, iako će do tada biti na raspolaganju medijima izvan redovitih konferencija, otići na godišnji odmor u kolovozu na tjedan dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI