Tomašević: Potez Grabar-Kitarović dvoličan je i licemjeran

screenshot

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević ocijenio je u petak dvoličnim i licemjernim potez bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je čelniku Domovinskog pokreta Miroslavu Škori pokazala “srednji prst” na društvenim mrežama zbog izjava o pobačaju i silovanju.

Grabar-Kitarović time se pridružila ženama koje su “srednjim prstom” reagirale na izjave Škore i još nekih političara o pravu na pobačaj silovanih žena, fotografiravši se i sama s podignutim srednjim prstom.

Tomašević je na konferenciji za novinare na kojoj su platforma Možemo! i Zagreb je naš! predstavili glavne predizborne programske smjernice iz područja kulture, za potez Grabar-Kitarović rekao da ga je iznenadio s obzirom da je ne tako davno kao predsjednica ugostila predstavnike Hoda za život.

“Iznenadnu promjenu stajališta preko noći” Tomašević vidi iz perspektive “specijalne misije u koju ju je HDZ poslao da se oduzmu neki glasovi Mostu i Domovinskom pokretu”.

Nevjerojatno mu je, neprihvatljivo i sramotno, kaže, da se predizborna kampanja u 21. stoljeću počela voditi preko ženskog tijela, a bivšu predsjednicu je optužio da je, dok je bila na vlasti, na neki način pripremila teren za ovo što se danas događa.



Platforme Možemo! i Zagreb je naš! predstavili su u petak predizborne programske smjernice iz područja kulture, poručivši da će se uvijek zalagati za kulturu slobode i slobodnu kulturu, demokratičnu i uključivu, a izrazito se boriti protiv jednoumlja.

Planiraju povećati izdvajanja za kulturu

Marta Kiš rekla je da je potres koji je pogodio Zagreb razotkrio koliko je “nebrige i neulaganja u kulturu”, a Goran Sergej Pristaš ocijenio da mjere donesene nakon pandemije i potresa nisu dovoljno obuhvatne da bi riješile probleme koji su postojali i prije krize – potplaćenost, socijalnu nesigurnost i ovisnost o europskim sredstvima.

U Hrvatskoj se donose interventne mjere, nema sustavnog planiranja i razvoja kulturne scene. “Planiramo to prekinuti povećanjem izdvajanja za kulturu, s ciljem povećanja produkcijskih sredstava i izjednačavanja produkcijskih uvjeta u institucionalnom i neinstitucionalnom sektoru kako bi se stvorili uvjeti za sigurnost kulturnih djelatnik i dostojanstven rad”, rekao je Pristaš.

Decentralizacija kulture

Jedan od temeljnih stupova njihova plana je decentralizacija kulture i jačanje kulturnih centara izvan Zagreba.

Urša Raukar Gamulin istaknula je da je upravo hrvatska kultura održala kontinuitet ideje o samostalnoj državi, a nakon što je ona ostvarena kultura je postala “zadnja rupa na svirali o kojoj nitko ne brine”.

U platformi će se, ističe, zalagati za transformaciju u ustanovama u kulturi tako da se makne politička podobnost kao glavni kriterij za izbor ravnatelja i voditelja institucija te za širenje i osnaživanje mreže kulturnih centara.

Vili Matula optužio je HDZ i SDP da su u dva desetljeća marginaliziranjem kulture doveli do toga da danas javnost kulturne djelatnike doživljava kao uhljebe, kao one koji su najveći potrošači javnih sredstava.

Qko na vlast dođe koalicija između HDZ-a i Škorinog “Imovinskog pokreta”, za pretpostaviti je da će HDZ kulturu prepustiti “svojim svjetonazorskim čistačima s krajnje desnice koji će kulturu i obrazovanje potpuno uništiti”, kaže Matula.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI