TOMAŠEVIĆ OVO NIJE SMIO NAPRAVITI: Stiže mu kolektivna tužba roditelja odgojitelja

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Grad Zagreb u petak je otvorio javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje čime se praktički ukida mjera roditelj odgajatelj koju je za sobom ostavio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Nove prijave za potporu više se prema zamislima nove zagrebačke vlasti ne bi trebale zaprimati.

Kod onih roditelja kod kojih mjera teče, ona će trajati do sedme, a ne više do 15. godine djeteta, a za djecu koja sada imaju sedam godina, mjera će vrijediti do konca travnja iduće godine.

Svima koji imaju mlađu djecu osigurava se korištenje mjere, primat će naknadu od 1000 kuna neto, međutim, roditelji će dobivati mogućnost da se prijave na burzu rada, a smjet će se i zaposliti.

Odluka je ovo zbog koja bi prema tvrdnjama upućenih među roditeljima korisnicima mjere mogla izazvati lavinu negodovanja, a koja bi ujedno mogla rezultirati valom tužbi.



”Potpuno je konfuzno to što on radi, ni u jednom trenu se nije pokušao sastati s predstavnicima tih roditelja, potezi gradonačelnika Tomaševića su ishitreni”, smatra žena korisnica ove mjere koja kaže kako ju je viđeni prijedlog šokirao.

”Nakon što sam zatrudnjela po treći puta, poslodavac mi je prijetio otkazom, odlučila sam dati otkaz i iskoristiti ovu mjeru, nismo mi nikakvi paraziti za kakve nas se predstavlja, niti životarimo s kave na kavu kao što to neki misle. Najveći dio nas posvećen je svojoj djeci koja ne idu u vrtiće, a to je također pitanje koje će se potegnuti po ukidanju ove mjere. Kuda s tolikom djecom, kada i u ovim postojećim vrtićima nema dovoljno mjesta, niti su uvjeti u vrtićima na razini na kojoj bi trebali biti”, ističe žena te napominje da njen suprug predano radi, ali da će se sa smanjenjem naknade ipak naći u financijskim problemima.

”To je novac na kojeg smo računali jer živimo u najmu. Planirali smo uskoro preseljenje u vlastiti dom, ali s troje male djece ponekad se planovi izjalove, kao uostalom i svima pa i onima koji redovno rade. Sada ostajemo bez tog novca. Naravno da ću pokušati pronaći posao, ali ni to ne ide lako ni preko noći, kome god spomenete da imate troje djece, debelo promisli hoće li vas zaposliti. Osim toga ni vrtići nisu organizirani ni prilagođeni vremenu u kojem živimo, gdje da djecu ostave roditelji koji nemaju pomoć baka i djedova, a koji rade popodnevne smjene”, naglašava.

Dok se zabrinuti roditelji propitkuju, u njihovo ime reagirala je Hrvatska udruga roditelja odgojitelja.

“Iako su nas ignorirali za traženi sastanak, danas, neočekivano, gradska vlast uputila je u javno savjetovanje prijedlog izmjene Odluke o mjeri RO. Zgroženi smo postupkom – da nema ranijeg dijaloga s nama, socijalnim partnerom, predstavnicima korisnika mjere, pa i samim sadržajem prijedloga, kojim preko noći žele obitelji i djecu ostaviti gladne, unoseći pomutnju među korisnike. Odlučili smo se stoga obratiti odvjetniku jer vjerujemo u stečena prava. Nedopustivo je da se ignorira tolika socijalna skupina, plus minimalno troje djece po obitelji te da se dovodi u pitanje egzistencija istih na osnovi jedne političke odluke. Niti jedna skupina sugrađana ne bi smjela tolerirati takav odnos vlasti prema njima”, poručili su iz Udruge, a među roditeljima se spominje i organiziranje kolektivne tužbe.

”Nigdje u ugovoru s Gradom ne postoji stavka da mogu smanjiti ili ukinuti mjeru”, otkriva nezadovoljna majka za Dnevno.hr, te na koncu konstatira da je ova mjera koju Tomašević predlaže manja od dječjeg doplatka te je ujedno i ponižavajuća.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI