TOMAŠEVIĆ O UHIĆENJIMA: ‘Ako se pokaže da su sumnjivi poslovi povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa to je dno dna’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Policija je danas u istrazi u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG) uhitila četiri osobe. Među uhićenima je i voditelj hitnih intervencija u GSKG-u.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je potvrdio da je upravo on među uhićenima.

“Imam ta saznanja da je ta osoba uhićena. GSKG je tvrtka kćer Holdinga, tamo su nužne hitne promjene, zato smo hitno djelovali s izborom Uprave i Nadzornog odbora, podržavamo akciju nadležnih tijela. Ako se pokaže da su sumnjivi poslovi povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa to je dno dna, uskoro će doći do informacija o kojim kaznenim djelima se radi”, rekao je Tomašević.

Rekao je da su kolege iz ZG Holdinga komunicirali s direktorom GSKG, no nije rekao koliko već traje akcija. Ne smatra da je neobično da o uhićenjima saznaje iz medija. Potvrdio je da su se građani i tijekom obnove žalili na postupanje GSKG.

Klisović: ‘Dajem punu potporu raščišćavanju svih nezakonitosti ako postoje u Zagrebu’



Na konstituirajućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, većinom glasova za predsjednika Skupštine izabran je SDP-ov Joško Klisović, a za potpredsjednike su izabrani Teodor Celakoski i Ivana Kekin, Mislav Herman i Igor Peternel, po dvoje iz redove većine i oporbe.

Klisović je izabran većinom od 43 glasa zastupnika, troje je bilo protiv, a nije bilo suzdržanih.

“Vjerujem da ćemo dobro i kvalitetno odraditi posao za bolji i kvalitetniji život, toliko o današnjoj sjednici”, rekao je Klisović.

Novinare je zanimao komentar i više informacija o današnjim uhićenjima u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG) tijekom kojeg su uhićene četiri osobe.
“Ovo su organi progona, rade svoj posao. Ovo je prva vijest koju sam čuo, bio sam na sjednici. Ako postoje nezakonitosti i kriminal u Zagrebu, očekujemo od policije da odradi svoj posao. Mislim da je Tomašević bio vrlo jasan kao i ja, dat ću punu potporu raščišćavanju svih nezakonitosti ako postoje u Zagrebu, to je jedan od naših zadataka koje su nam povjerili građani, da raščistimo nezakonitosti u gradskim poduzećima, upravi”, rekao je Klisović.

Upitan je i o slučaju zemlje u Gračanima, za koju je ministarstvo potvrdilo da ju je Grad Zagreb nezakonito oduzeo ljudima zbog gradnje djela sljemenske žičare.
“Naš zadatak je zakonito voditi grad, to će raščišćavati nadležna tijela, vjerujem da će gradonačelnik doći s prijedlogom i da ćemo to riješiti. Sigurno ćemo zakonito postupati”, rekao je Klisović.

Pavičić Vukičević: ‘Imamo li kao političari pravo u kampanji pozvati se na demokratska pravila, a kasnije ih ne poštujemo

Jelena Pavičić Vukičević, bivša obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba komentirala je konstituirajući sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba. U oporbi se našla nakon više od 20 godina.

Osvrnula se i na imenovanje članova Uprave i Nadzornog odbora Holdinga bez natječaja, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak protiv aktualnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

“Mislim da je prvih 100 dana važno ljudima omogućiti da povuku svoje poteze i da ih se previše ne kritizira. Jedino sam zabrinuta za legalnost takvih odluka. Nadzorni odbor broji 11 članova, da bi on mogao biti konstituiran i povlačiti poteze, mora ih biti barem šestero, bojim se, ako dođe do tužbi neće dobro završiti za ZG Holding i nije dobro time početi u mandatu. Do 2009. godine mogli smo tumačiti ovako i onako, ovisi tko je s koje strane čitao zakon, imali su mogućnosti imenovati upravu Holdinga, no nakon toga jasno u zakonu stoji da gradonačelnik ima ovlasti imenovati skupštinu trgovačkog društva. To je na zakonu utemeljeno mišljenje, sukladno tome smo se ponašali jesu li provođeni natječaji ili ne. Drugo je pitanje imamo li kao političari pravo u kampanji pozvati se na demokratska pravila, a kasnije ih ne poštujemo”, rekla je Pavičić Vukičević.

Novinari su je pitali zna li nešto o današnjim uhićenjima u GSKG-u, no kratko je odgovarala da s tim nije upoznata jer nije bila niti članica skupštine trgovačkog društva ZG Holding.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI