TOMAŠEVIĆ JASNO DAO DO ZNANJA: Plenkoviću neće biti drago čuti! ‘On je politički odgovoran za to što se dogodilo u Ini’

Foto: Damir Krajac/CROPIX

U prvoj emisiji nakon ljetne stanke gost  emisije Nedjeljom u 2 voditelja Aleksandra Stankovića je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Problemi s otpadom, gradski prijevoz, nova bolnica, no prije svega afera u Ini teme su emisije.

Komentirajući uvodno plinsku aferu u Ini i zahtjev oporbe za izvanrednim izborima, Tomašević je rekao da nema šanse da se tako nešto dogodi u bilo kojoj europskoj zemlji, a da oporba ne traži političku odgovornost u odnosu na ostavku vlade. Istaknuo je da je glavni osumnjičenik član vladajuće stranke, HDZ-a.

“Nema zemlje u kojima bi se dogodila pljačka poput Ine da se ne bi tražila odgovornost politička odgovornost i izbori”.

Ja sam bijesan zbog situacije koju sam naslijedio, kad je Plinara sklopila štetne ugovore, a jedan od njih je bio potpisan i s Inom. Da smo mi od Ine dobili plin po cijeni kakvu je dobila i ova slavonska plinara, mi ne bi imali toliki gubitak, niti poslovni korisnici ne bi morali plaćat tolike cijene plina, napravila se direktna šteta građanima.

Posebice me brine, dva su scenarija, ili je ta ekipa dosta glupa, jer moraš biti posebno glup da pola milijarde kuna staviš svom ocu na račun, ili ta ekipa nije glupa, onda se postavlja pitanje kako je to moguće i očito je da su onda to radili i prije.Ako je ta ekipa ipak glupa, kako je moguće da onda tako glupa ekipa ukrade u jednoj korporaciji poput Ine ukrade milijardu a da nitko ne primijeti”.

Tomašević je rekao i da je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković politički odgovoran za to što se dogodilo u Ini.

Na pitanje hoće li podržati prosvjede povodom afere u Ini, odgovorio je da to ovisi o tome tko ga organizira i što su zahtjevi.

Jeste li spremni pozvati građane na prosvjed?

Ovisi tko ga organizira i kakvi su zahtjevi.

O GPZO-u

Tomašević je rekao i da je bijesan zbog situacije koju je naslijedio kao gradonačelnik, sa “štetnim” ugovorima koje je Gradska plinara Zagreb opskrba sklopila drugi dan nakon što je postao gradonačelnik, bez njegovog znanja i suglasnosti, zbog čega je, kako je rekao, GPZO imao štetu od 400 milijuna kuna. Dodao je da je jedan od tih štetnih ugovora bio sklopljen s Inom. Rekao je da imaju nekoliko tjedana da zajedno s Vladom riješe problem u GPZO-u.

O CIOS-u

Tako je između ostalog, komentirajući tvrdnju da nije ispunjeno obećanje da će Petar Pripuz izgubiti posao odvoza smeća, rekao da njegova CIOS grupa više ne zbrinjava glomazni otpad, već to čine gradska poduzeća, na čemu je ušteđeno 60 milijuna kuna godišnje.

“Kad smo to radili, rekli su da će biti glomazni otpad po ulicama, da nećemo to uspjeti, da će u Sesvetama biti privremeno skladište koje će se pretvoriti u trajno skladište… Ništa od toga nije se dogodilo”, poručio je Tomašević.

Međutim, urednik i voditelj Aleksandar Stanković rekao je da Pripuz ima koncesiju na odvoz biootpada, na što je Tomašević rekao da sada deset puta manje biootpada ide privatnicima, uključujući CIOS, dok 90 posto obrađuju sama gradska poduzeća.

O odvozu otpada

Osvrćući se na novi plan odvoza otpada, koji stupa na snagu 1. listopada, Tomašević je rekao da radi ono što je obećao u izbornom programu.

“Obećao sam da ćemo uvesti pravedni sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada”, rekao je.

Rekao je da postoje potpuno različiti modeli nalate u cijelom gradu, a da će prema novom sustavu biti jedan – 45 kuna fiksne cijene + vrećice koje se kupuju u trgovinama i jedino u koje se može odložiti miješani otpad.

Stanković je ustvrdio da će dio građana prema novom sustavu odvoz plaćati skuplje, a Tomašević je rekao da je takvih kućanstava jako malo.

Govoreći o kažnjavanju, Tomašević je između ostalog rekao da na početku sigurno neće sve funkcionirati te da namjeravaju prvo educirati i upozoravati građane, čak i stavljati naljepnice na kante u kojima je otpad pogrešno odložen.

Također će, poručio je, tražiti što je više moguće individualnu odgovornost, za spremnike koji su na javnim površinama koritit će komunalne redare i kamere.

“A s treće strane, u krajnjoj liniji, otvorit će se sadržaj te vrećice, recimo, gdje je bačen miješani komunalni otpad, ne u službenoj ZG vrećici koja se mora kupiti za 2, 4 ili 8 kuna, i jednostavno se pregleda sadržaj te vrećice, nađu se neki računi, utvrdi se identitet onoga tko je to bacio i njemu se razreže cijela kazna”, rekao je Tomašević, dodajući da je to možda ljudima smiješno, ali da se to radi u svim drugim austrijskim, njemačkim i švicarskim gradovima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI