TOMAŠEVIĆ IPAK POVUKAO RUČNU KOČNICU: Novi model naplate otpada odgađa se do 1. listopada!

Screenshot Zagreb.info

Utorak je dan za redovnu konferenciju za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Prvi čovjek metropole predstavlja posljednju odluku grada o uvođenju novog sustava odvoza i naplate komunalnog otpada. Ta će odluka na snagu stupiti od 1.srpnja. odnosno za točno 10 dana.

Puno je kritika na ovaj novi model prema novoj gradskoj vlasti.

I dok je poznato tek da će se odvoz prema novom modelu plaćati prema fiksnoj cijeni od 45 kuna dok će varijabilni ovisiti o količini razdvojenog otpada, sve ostalo – stoji. Naime, natječaj za vrećice vrijedan 50 milijuna kuna nije gotov, a navodno su stali i pregovori s trgovcima o njihovoj distribuciji. Između ostaloga, boksevi za smeće još uvijek nisu zaživjeli na gradskim ulicama, a problemi u Čistoći samo se gomilaju.

“Što se tiče uvođenja novog sustava naplate i odvoda komunalnog otpada, 1. srpnja je bio ambiciozni cilj, ali nužan cilj. Više je procesa koje paralelno radimo u ovom sustavu i mogu potvrditi da idemo na odgodu sustava do 1. listopada”, rekao je gradonačelnik.

“Ovaj rok više se neće pomicati”, odlučan je Tomašević.



Najveći trgovački lanci već su nam se javili po pitanju distribucije novih vrećica, minimalna je marža 3,7 prema tome trgovcima ide oko 20 lipa, i neće biti velike zarade za trgovačke centre, rekao je Tomašević. Vrećice će svima biti dostupne po 2kn za 10l, 4kn za 20l i 8kn za vrećice od 40l.

Tri puta smo produžili rok za postavljanje spremnika za kante za otpad na javne površine, imamo oko 4000 prijava. Novi rok, 1. listopada, bit će i za postavljanje spremnika.

122 tisuće spremnika trenutno imamo na javnim površinama i koji nisu javni zeleni otoci. Dobar dio tih spremnika mora se maknuti s javnih površina.

“Kreću i pilot projekti o podzemnim spremnicima u samom centru grada, rekao je Tomašević. Ovo je isto veliki proces jer se moraju pronaći lokacije u kojima neće smetati podzemne instalacije poput cijevi i kablova”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI