TOMAŠEVIĆ IM ‘STEGAO REMEN’! Predsjednici četvrti u potpunom šoku zbog manjih naknada: ‘To je apsurd, cijeli dan šljakamo’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u ponedjeljak da je Odbor za izbor i imenovanje izglasao je da se vijećnicima četvrti i mjesnih odbora naknada smanji za 40 posto, čime bi se uštedjelo 16,5 milijuna kuna. Podsjetimo, gradskih četvrti ima 17, mjesnih odbora 218, a u njihovim je vijećima 1.650 ljudi za čije se naknade godišnje izdvaja oko 40 milijuna kuna. Naknade suod 750 kuna za vijećnika u mjesnome odboru do 1.700 u četvrti, a predsjednici mjesečno dobivaju oko 2.500, odnosno 5.000 kuna. Zbog ovog svega vijećnici su, očekivano, ogorčeni.

“To je apsurd. Predsjednik Skupštine može imati plaću kao saborski zastupnik, a mi nek’ se slikamo. Ja sam samo u proteklih sedam dana imao 20 koordinacijskih sastanaka, što s MUP-om zbog prometnih gužvi, što s mjesnim odborima, gradonačelnikom, komunalnim redarima, Čistoćom… I još utorkom primam građane. Cijeli dan šljakamo, a sad bismo imali i smanjene naknade”, za Večernji list rekao je Krešimir Kompesak, nezavisni predsjednik Vijeća četvrti Podsljeme.

Sličnog je mišljenja i Stjepan Kezerić (BM365), šef četvrti Sesvete. “Smatram kako ni sad nisam dovoljno plaćen. U djelokrugu imam 46 mjesnih odbora, možete misliti onda koliko je to posla. Svaki dan odradim puno radno vrijeme. Možemo mi raditi i volonterski ako je potrebno, ali ovdje govorimo o predsjednicima četvrti koji imaju velik posao. Sad mi je naknada oko 5,000 kuna neto, a sa smanjenjem imat ću manje od 3,000, i to za posao gdje sam maksimalno angažiran”, rekao je Kezerić.

Međutim, i neki oporbeni vijećnici u četvrtima i mjesnim odborima, poput Stanka Gačića (HDZ) iz Maksimira, kažu kako nemaju ništa protiv rezanja. “Mislim da je posao predsjednika Vijeća četvrti prevelik da bi se rezala naknada, ali ako je ovo potez u duhu uštede i u solidarnosti s ostatkom zemlje, onda ću se složiti da kolektivno stegnemo remene”, ističe Jadranko Baturić (BM365) iz četvrti Novi Zagreb–zapad, a slaže se i vijećnik Dejan Kljajić (BM365) iz GČ Podsused–Vrapče.

Podsjetimo, Tomašević se u ponedjeljak osvrnuo na mjere za uštede u kontekstu rebalansa proračuna. – Dali smo uputu svim gradskim uredima da predlože svoje načine uštede, ali nismo bili zadovoljni prijedlozima pa smo išli u novu analizu. Više će se znati idući tjedan, a rebalans će, po planu, biti pripremljen u rujnu”, rekao je gradonačelnik.



 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI