TO BRINE APSOLUTNO SVE: Nije svejedno ni Plenkoviću ni Vladi! ‘Zemlju čine ljudi, ako nam je natalitet u padu, to nije dobro’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Prvi je dan nove školske godine a resorni ministar Radovan Fuchs boravi u Zadarskoj županiji.

Najprije je svim učenicima i nastavnicima zaželio sretan početak školske godine.

Na pitanje brine li ga što je ove godine upisan manji broj prvašića, Fuchs kaže:


“Naravno da me brine. I ne samo nas u Ministarstvu, brine i Vladu i čitav niz drugih resora, zemlju čine ljudi, ako nam je natalitet u padu, a demografska situacija loša, nije dobro za društveni i gospodarski razvoj”.

Koronavirus i njene posljedice zasigurno je ostavilo velike negativne posljedice na djecu. O njihovim uklanjanju brinut će se kaže ministar, psiholozi.“Cijelu prošlu godinu smo inzistirali da djeca što više budu u direktnoj nastavi. Tehnologija nikad ne može do kraja zamijeniti živu riječ i interakciju Zamislite da su djeca bila zatvorena dulje no prošle godine kada su oko pet tjedana u prosjeku boravili na online nastavi, za razliku od drugih zemalja”, smatra ministar Fuchs.

Ministar je potom najavio i veliki reformski zahvat zbog što boljih uvjeta u samim školama. Ide se u izgradnju i dogradnju vrtića i osnovnih škola kako bi djeca išla u predškolu.

“Osnova škola ide u cjelodnevnu nastavu, sve moraju infrastrukturno biti prilagođene za to. To podrazumijeva kuhinju, topli obrok, to će otvoriti prostor za relaksiranije prenošenje gradiva. Moramo imati analizu sustava, vidjeti što je dobro, a što treba unaprijediti. Idemo s nacionalnim ispitima, šteta što nisu uvedeni ranije, ti ispiti služe u prvom redu da oni koji se bave obrazovnim politikama njih vode u pravom smjeru, Agencija za odgoj i obrazovanje ranije je dobila uputu za preporuke kako učitelji i ravnatelji prvih mjesec dana trebaju provoditi provjeru znanja. Usvajanje znanja je individualno, to učitelji moraju identificirati”, kazao je Fuchs.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI