TKO SVE MOŽE DO OBITELJSKE MIROVINE? Hrelja: ‘Bez obzira na visinu mirovine, udovac ili udovica mogu dati zahtjev da im se izračuna povoljnija mirovina’

Pixabay

Zbog negativnog utjecaja inflacije, umirovljenicima je u današnje doba sve teže. Mirovine su relativno niske, ali i to će se u budućnosti promijeniti, vjerojatno nabolje.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je u Hrvatskom saboru predstavio konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se uz dualni model isplate obiteljskih mirovina te povećanje najniže mirovine od tri posto, omogućuje i bonifikaciju za ostanak u svijetu rada nakon 65. godine, povećanjem mirovine od ukupno 27 posto.

Što se tiče obiteljskih mirovina, izmjene i dopune zakona kažu kako udovica ili udovac mogu iskoristiti ovo pravo kad navrše 65 godina i mogu koristiti obiteljsku mirovinu kao jedini korisnik. U iznimnom slučaju mogu koristiti mirovinu uz još članova obitelji. To se odnosi na članove obitelji s invaliditetom te ako im iznos mirovine iznosi manje od 80 AVM (aktualna vrijednost mirovina), što iznosi 6.212 kuna, a što će se usklađivati kroz usklađivanja rasta mirovina.

Iznos mirovina je predviđen za iste korisnike, od 27 posto obiteljske mirovine. Minimalan iznos je 3 AVM, ali ne smije iznositi više od 50 posto mirovine pokojnika, s time da ne može biti veće od 80 AVM-a. Omogućen je rad uz pola mirovine i dijela obiteljske mirovine.

Navedeno je kako će svi oni koji podnesu zahtjev u 2023. imati pravo na obiteljsku mirovinu od 1. siječnja 2023. godine.



Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja kaže da je ovo rješenje maksimalno što se u ovom trenutku moglo napraviti za obiteljske mirovine.

“Sama procjena troška koja je bila prije šest mjeseci će biti značajno veća zbog inflacije i zbog porasta mirovina u trenutku primjene zakona kad se on operacionalizira u potpunosti”, rekao je Hrelja napomenuvši kako je u ovom trenutku najvažnije što je obiteljska mirovina uopće uvedena u mirovinski sustav.

Svima pravo na obiteljsku mirovinu

U posljednjih nekoliko mjeseci brojni naši čitatelji su nam se javili s pitanjima vezanima uz obiteljsku mirovinu. Jedno od najčešćih je bilo vrijedi li novi zakon i za one udovice i udovce kojima je bračni partner umro i prije donošenja novog zakona.

“Činjenica da su suprug ili supruga umrli prije 5, 10 ili više godina nije uopće važna. Bitna je samo činjenica da je udovac ili udovica u trenutku smrti imao pravo na obiteljsku mirovinu bez obzira na to jesu li je koristili ili ne. Nema drugog kriterija. Bez obzira na visinu mirovine, udovac ili udovica mogu dati zahtjev da im se izračuna povoljnija mirovina”, objašnjava Hrelja.

Što se tiče izvanbračne zajednice, Hrelja kaže kako sva pravila o bračnoj zajednici vrijede i za njih uz jedan izuzetak.

“Zakon uvažava izvanbračne partnere ali oni moraju biti svjesni da izvanbračno partnerstvo se mora dokazivati. Kako njihova zajednica nije formalizirana, oni je moraju dokazati. Tu onda moraju biti izjave, eventualni svjedoci… Važno je da su oni toga svjesni”, kaže Hralja.

Napominje kako zakon vrijede i za osobe u neformalnom životnom partnerstvu.

“Svi oni koji su u zajednici koja se poistovjećuje s brakom, imati će pravo na obiteljsku mirovinu”, zaključuje Hrelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI