Tko je Tomislav Saucha? Partijski mladac koji kopira Milanovićevu taštinu

Goran Stanzl/PIXSELL

U političkim vodama Saucha je zaplivao početkom 1999. godine kada se odlučio učlaniti u SDP, a to mu se kao 19-godišnjaku učinilo zanimljivim i uzbudljivim. Godinu dana nakon toga upoznaje Milanovića, te nakon toga polako, ali sigurno, njegov politički put biva sve uspješniji

Mlađahni Tomislav Saucha bio je desna nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića, a u javnosti se “proslavio” neprimjerenim istupom prema policajcima koji su, kakve li drskosti, samo obavljali svoj posao. “Znate li vi uopće tko sam ja”, uzvikivao je poput pijetla u pijanoj noći na Sljemenu policajcima koji su ga pokušali stabilizirati. Momci u plavom te kobne noći možda doista nisu imali pojma da se obračunavaju s predstojnikom Ureda premijera Zorana Milanovića koji se pod utjecajem alkohola pozivao na svoje poznanstvo s ministrom policije Rankom Ostojićem te ravnateljem Dominićem s kojima se nerijetko susreće. Ovih je dana medijski prostor Saucha zauzeo u tzv. “aferi dnevnice” zbog koje je danas ostao i bez imuniteta, a prijeti mu i određivanje pritvora, istražnog zatvora i pokretanja kaznenog postupka.

Podsjetimo, u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića Državna revizija otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307.785 kuna za inozemne dnevnice.

Naime, kako se navodi riječ je o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Osim toga, dvojici je savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Svaki od njih je, prema to, na službenom putu boravio skoro pola godine.No putovanja su trajala do 12 dana.

 Saucha, Neven Budak i Slavko Goldsten saslušani su nakon što je DORH preuzeo istragu slučaja. Što se novca od dnevnica tiče, svi tvrde kako nemaju pojma gdje je.

No, vratimo se malo samom Sauchi.



Saucha je svojoj kratkoj, ali slatkoj političkoj karijerici podosta toga postigao. Svojedobno je tako organizirao preskupu i preplaćenu proslavu ulaska u EU koja Hrvatima ionako ništa pretjerano nije donijela. Milanović je u njega imao veliko povjerenje te se s njime rado savjetovao. Tko zna, možda je baš on bio njegova karika za sulude istupe. Oba su pravnici. A oni koji dobro znaju Sauchu kažu da je i on sklon latinskim izrekama, baš poput Milanovića. Uz to, priče koje kruže o njemu daju naslutiti da je sljemenski incident zapravo tek obris njegova karaktera. Jer poznanici ga opisuju kao bezobrazna i nepristojna momka kojemu je pozicija pomogla da se umisli.

U političkim vodama Saucha je zaplivao početkom 1999. godine kada se odlučio učlaniti u SDP, a to mu se kao 19-godišnjaku učinilo zanimljivim i uzbudljivim. Godinu dana nakon toga upoznaje Milanovića te nakon toga polako ali sigurno njegov politički put biva sve uspješniji. Premda relativno mlad, u karijeri mu se potkralo ponešto afera, koje se istini za volju više vezuju uz njegovu suprugu Ivanu. Saucha je toliko blizak s Milanovićem da ga je u jednom sudskom sporu zastupala Ivana Saucha, supruga premijerova šefa kabineta. Odvjetnica Saucha suvlasnica je odvjetničkog društva Gajski, Prka, Saucha i partneri koje je prije nekoliko godina, zbog posla s državnom tvrtkom Plinacro, bilo pod povećalom zbog potencijalnog sukoba interesa.

S tvrtkom Plinacro su kao novoosnovano društvo radili od 2012. godine, iako je ona već imala ugovor s drugim odvjetničkim društvom Laktić&partneri. U ožujku 2013. godine potpisali su temeljem javnog natječaja ugovor o pravnim uslugama vrijedan 150 tisuća kuna, a sve oči tada su bile uprte u suprugu Tomislava Sauche. Sumnjalo se da im je posao s Plinacrom bilo lakše dobiti zbog te bračne veze. Da je Milanović u izuzetno prisnim odnosima sa Sauchom svjedoče i medijski napisi kako je zbog njega iz politike svojedobno uklonio iskusnog Matu Arlovića. Izuzev već spomenute afere, ime njegove supruge Ivane spominjano je u još jednoj aferi. Ivana Saucha, premda kvalificirana za mjesto u Vijeću HZJZ-a, pored mora nezaposlenih u zemlji u kojoj je pravnik sve samo ne deficitarno zanimanje, našla se u središtu pažnje zato što je supruga Milanovićeve desne ruke. Sauchina supruga u Vijeće je imenovana kao diplomirana pravnica i odvjetnica koja se u tom tijelu trebala baviti pravnim poslovima, a za to joj je na račun sjedalo dvije tisuće kuna.

Saucha je u današnjoj teškoj situaciji zasad miran prema policajcima koje je i sam SDP pozvao da obavljaju svoj posao kako bi se slučaj spornih dnevnica što prije rasvijetlio. Kriv ili ne, ostaje tek vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI