TKO JE POGRIJEŠIO U SLUČAJU MUSIĆ-MILANOVIĆ? Hitrec: ‘Majka nije tražila povećanje ocjene, ali nešto se dogodilo da su nastavnici odlučili povećati tu ocjenu i to ne samo jednom učeniku nego više njih’

Screenshot/N1

Mnogo bure u javnosti izazvao je e-mail prve dame Sanje Musić-Milanović koji je uputila ravnateljici zagrebačke Klasične gimnazije. Sadržaj tog maila za N1 komentirala je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Rekla je kako je u tom slučaju došlo do spleta nesretnih okolnosti.

“Majka je uputila mail kasno s takvim sadržajem, bilo bi puno bolje da je ravnateljici ranije uputila taj mail, da se situacija mogla pravodobno rješavati. Osobito ukoliko je ona skretala pozornost na određene nepravilnosti. Važno je istaknuti da u mailu nije tražila povećanje ocjene, pa čak ni samo preispitivanje te ocjene, ali unatoč tome nešto se dogodilo da su nastavnici odlučili povećati tu ocjenu i to ne samo jednom učeniku nego više njih”, istaknula je Hitrec.

Na upit o tome kako se zaključuje ocjena i kako se ona može mijenjati, odgovorila je kako se “ocjena zaključuje na zadnjem satu i to javno”.

“Ukoliko učenik ili roditelj nisu zadovoljni zaključenom ocjenom, oni mogu u roku od 48 sati uputiti zahtjev za polaganje tog nastavnog sadržaja pred Povjerenstvom kojeg čini predmetni nastavnik, sustručnjak i razrednik. Ocjena se na tom odgovaranju može povećati, ali ne i sniziti. To je put kojim se trebalo ići”, rekla je.



Dodala je da prema njezinim saznanjima povećanje ocjena nije bila odluka nastavničkog vijeća.

“Sjednice razrednog vijeća su mjesto na kojem se to odlučuje. Samo u slučaju polaganja pred povjerenstvom se ocjena može promijeniti. Ako to tako gledamo i čitamo naše propise, onda je škola pogriješila jer je promijenila ocjenu”, istaknula je.

Na upit o tome što bi ona napravila da je dobila takav mail te s obzirom da ga je poslala majka učenika koja je ujedno i supruga predsjednika države, odgovorila je da ona “ipak sve roditelje doživljava kao roditelje i to im često u komunikaciji kaže”.

“Ono što bih ja napravila jest da bih odgovorila na mail gospođe, odnosno poslala bih obrazloženje koje ne bih sastavila sama. Velika je šteta da gospođa Milanović nije tijekom godine izravno komunicirala s nastavnicom matematike”, naglasila je Hitrec.

Osvrnula se i o načinu zaključivanja ocjena te istaknula kako “nigdje u pravilnicima ne piše da se zaključna ocjena iz predmeta dobiva aritmetičkom sredinom svih ocjena iz tog predmeta”.

“Da je tome tako onda bi kompjutor na kraju sam izbacivao zaključne ocjene iz predmeta. Treba pratiti cjelogodišnje znanje, aktivnosti i rad učenika i ne smije ga se kažnjavati na osnovi jednog lošeg usmenog odgovaranja ili loše ocjene iz testa. To se može popraviti. Ovako se učenike uči da budu kalkulanti i dolaze u školu na testove i ispitivanja samo kad su skroz spremni, a to nije dobro”, zaključila je Hitrec.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI