TKO JE BIO IVO STIER? Milanović za njega tvrdi da je ratni zločinac i ubojica

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je nastavio svoj obračun s HDZ-om pa je tako na red došao i bivši ministar vanjskih poslova, Davor Ivo Stier.

Predsjednik ga je spomenuo u kontekstu njegovog djeda Ive Stiera.

“Doveden je u pitanje i Stier koji je uređivao ustaške novine. Ja sam mu bio šef u Ministarstvu vanjskih poslova, predložio sam njegovo promaknuće prije puno godina i za odlazak u Bruxelles ga nisam pitao što mu je bio deda. Znam što mu je bio deda, ratni zločinac i ubojica. Ali to više nije bitno”, rekao je Milanović.

Međutim, tko je zaista bio Ivo Stier?

Ivo (Ivan) Stier, bio je pukovnik u Ustaškoj vojnici i pomoćnik Vjekoslava “Maksa” Luburića koji je bio ustaški časnik, ujedno i zapovjednik Koncentracijskog logora Jasenovac, a kasnije aktivist u hrvatskoj političkoj emigraciji.



Nakon 2. svjetskog rata pobjegao je s obitelji u Argentinu te je tamo odrastao i njegov sin, a 1972. godine se u Buenos Airesu rodio i Davor Ivo Stier.

Kako je portal Novosti pisao 2018. godine, ustaški pukovnik Ivan Stier zapovijedao je jedinicama koje su počinile masovne zločine nad Srbima iz Slavonije. Pripadnici njegove bojne 1942. godine ubili su 229 mještana Dereze, od čega 75 djece, a oko još 300 otjerali u logore.

Novosti navode da je Ivo Stier zapovijedao vojskom NDH u borbama diljem Hrvatske, te da je godine 1945. završio na Bleiburgu. Uspio je pobjeći te je završio u Italiji gdje je boravio u logoru. Međutim i od tamo je uspio pobjeći u Argentinu.

“Do 1955. aktivno je surađivao s Pavelićem, kao pročelnik njegovog Ureda za veze i dopisivanje. Jugoslovenska služba sigurnosti procjenjivala je da je Stier u tom razdoblju ‘praktično vodio HOP’. Međutim, on se uskoro priklonio Pavelićevoj opoziciji, da bi “kasnije bio glavni oslonac Maksa Luburića u cijeloj Južnoj Americi”. Jedan je od istaknutijih bivših ustaških oficira u emigraciji koji su osporavali oporuku Ante Pavelića u kojoj je za pokojnikovog nasljednika na čelu HOP-a proglašen Stjepan Hefer, Stierov zemljak i kum, nekadašnji prijatelj i suradnik. Stier je umro 1998. u Buenos Airesu”, pišu Novosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI