TKO ĆE ZAMIJENITI ZDRAVKA MARIĆA? Evo tko je Marko Primorac

Izvor: Ekonomski fakultet Zagreb

Ministar Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz Vlade, a kandidat za njegova nasljednika je Marko Primorac, objavio je HRT.

Tko je budući ministar financija?

Primorac je bio savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Diplomirao je 2007. godine, a 2009. završio Poslijediplomski specijalistički studij “Upravljanje financijskim institucijama” obranivši rad “Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj” za koji je dobio i nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

Doktorsku disertaciju pod naslovom: “Fiskalna decentralizacija i ublažavanje lokalnih nejednakosti u zemljama Europske unije i Republici Hrvatskoj” obranio je 2013. godine, a i za nju je nagrađen, nagradom “Dr. Pero Jurković”.Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu zaposlio se 2007. kao asistent na Katedri za financije, a od ožujka 2016. godine je docent. Izvodi nastavu iz kolegija “Javne financije”, “Lokalne financije”, “Porezni sustav Republike Hrvatske” i “Upravljanje javnim dugom” na hrvatskom te “Public Finance“ na engleskom jeziku. Angažiran je i na kolegiju “Porezni sustavi“ na Fakultetu organizacije i informatike iz Varaždina.

Primorčevo znanstveno djelovanje primarno se odnosi na upravljanje financijama i rizicima u javnom sektoru, fiskalni federalizam i oporezivanje, a usavršavao se na sveučilištima odnosno institutima u Singapuru, Italiji, Češkoj te Njemačkoj.

U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Republike Hrvatske, prošle godine član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a sada je član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Angažiran je na znanstvenim i stručnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, piše knjige i prikaze knjiga u znanstvenim časopisima, objavljuje znanstvene radove iz područja specijalizacije te sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Kao student osnovao je studentsku udrugu Financijski klub kojoj je i danas mentor te čijim članovima pomaže u realizaciji različitih projekata i inicijativa.

Rođen je 25. listopada 1984. godine u Zagrebu, završio je XV. Gimnaziju, a tijekom studija na Ekonomskom fakultetu dobio je nekoliko Dekanovih nagrada za izvrstan uspjeh i postignute rezultate.

Za stručni rad “Mjerenje efikasnosti i produktivnosti hrvatskih banaka Malmquistovim indeksom promjene ukupne faktorske produktivnosti“ primio je 2005. godine i nagradu Zaklade prof. dr. Marijan Hanžeković.

Inače, Zdravko Marić je postao je ministar financija 2016. godine. Od 2019. godine je i potpredsjednik Vlade RH i ministar financija. Državni tajnik u ministarstvu financija bio je od 2008. do 2012. godine. Od 2006. do 2008. godine bio je pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje u Ministarstvu financija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI