Tihanovska o porsvjedima protiv Lukašenka: Mirna revolucija je u tijeku. ovo je demokratski prevrat

Istaknuta predstavnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska poručila je u utorak da je u njezinoj zemlji u tijeku “mirni prevrat”, unatoč represiji kojom vlasti žele ugušiti prosvjede protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Neviđeni prosvjedi protiv vlasti Lukašenka koji od 1994. autoritarno vlada Bjelorusijom, ulaze u treći tjedan. Premda se broj prosvjednika ne smanjuje, predsjednik je zaredao s prijetećim izjavama i s pojavljivanjima u javnosti u vojnoj opremi, što prati pojačana represija.

“Sada smo u većini. Mirna revolucija je u tijeku. Ovo nije geopolitički prevrat (…), ovo je demokratski prevrat”, istaknula je na engleskom Tihanovska koja se sklonila u Litvu, u svom obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu koji se prenosio putem videoveze.

“Moja je zemlja u krizi”, rekla je, podsjećajući na uhićenja, nestanke i pogibije prosvjednika “usred Europe”.

U utorak se na njezin poziv u središtu Minska okupilo oko 3.000 ljudi dok se oko 1000 Lukašenkovih pristaša okupilo na drugom mjestu u prijestolnici.



Prosvjede je potaknula objava rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je Lukašenko osvojio 80 posto glasova a koje oporba smatra namještenima.

Tražeći “slobodne i poštene izbore” Tihanovska je rekla da je spremna “pregovarati s vlastima” i “ispitati mogućnost posredovanja međunarodnih organizacija” uz poštovanje “bjeloruskog suvereniteta”.

Vrhovni sud je u utorak odbio njezin zahtjev za poništenje rezultata predsjedničkih izbora.

EU pak ne priznaje rezultate izbora i najavljuje dodatne sankcije za bjeloruske dužnosnike.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI