TEŠKE OPTUŽBE! Srpska strana optužuje hrvatsku policiju da nehumano postupa prema migrantima

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Više od 4000 izbjeglica i migranata iz Afganistana nalazi se uz Srbije s Hrvatskom. Pri prelasku se često suočavaju s brutalnošću hrvatske policije, ocijenjeno je u ponedjeljak u Beogradu na konferenciji za medije Zaklade Rosa Luxemburg.

Predstavnik te zaklade za jugoistočnu Europu Vladan Jeremić istaknuo je da se kolektivna protjerivanja, zlostavljanje i arbitrarna uhićenja događaju duž srpsko-hrvatske granice od 2016. do 2021. unatoč naporima organizacija civilnog društva da se tako što ne dogodi.

Hrvatska strana negira optužbe o nehumanom postupanju prema migrantima.

Milica Švabić iz beogradskog Centra za razvoj socijalnih politika – Klikaktiv je rekla kako se “nasilno ponašanje ne događa u suradnji sa srpskom policijom, već izvan graničnih prijelaza, uz prebijanje, ponižavanje, otimanje dragocjenosti i prijetnje oružjem”.

Ona je ukazala da se, u tri službena migrantska kampa u Šidu, nalazi oko 1700 izbjeglica, a znatno ih je više u napuštenim objektima i šatorima u šumi i u okolici, po procjenama Klikaktiva ukupno njih oko 4000, uključujući obitelji i maloljetnike bez pratnje, koji skoro svakodnevno pokušavaju prijeći granicu, izlažući se nasilnom protjerivanju.



Ana Ćuća iz zagrebačkog Centra za mirovne studije rekla je kako se od 2016. provodi “sustavno nasilje Republike Hrvatske nad migrantima”, uz otimanje osobnih stvari i telefona, premlaćivanje, zatvaranje u podrumske prostorije, napade policijskih pasa.

“Žrtve nisu samo odrasli, već i djeca. Ne radi se o individualnim slučajevima, već o naređenju s političkog vrha, čije izbjegavanje često nije moguće”, ustvrdila je Ćuća.

Ona naglašava da su aktivisti građanskih inicijativa u Hrvatskoj žrtve policijskog zastrašivanja, jer ukazuju na kršenje ljudskih prava na granici Europske unije. Ocijenila je da je za to odgovorna i EU.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI