TEORIJE O AL-BAGHDADIJEVOM UBOJSTVU: Rusija kaže da je možda ubijen, SAD i Iračani ništa ne znaju

Screenshot

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je ranije u petak kako provjerava infromacije da je u ruskom zračnom napadu u blizini sirijskog grada Rake

Ruski ministar obrane u petak je izvijestio predsjednika Vladimira Putina o tome da je vođa Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi možda ubijen, dok SAD o tome ne zna ništa, a irački dužnosnici su skeptični.

Ministar Sergej Šojgu brifirao je Vijeće nacionalne sigurnosti, na čelu s Putinom, o tome da je u napadu ruskih zračnih snaga kod Rake ubijeno više od stotinu terorista, uključujući zapovjednike IS-a, a moguće i sam al-Bagdadi”, izvijestila je televizija Rusija 24.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da SAD o tome nema nikakvih saznanja.

Američka koalicija predvođena SAD-om koja se bori protiv IS-a također je objavila da ne može potvrditi smrt al-Bagdadija, a neki visoki irački dužnosnici rekli su da su s tim u vezi skeptični.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je ranije u petak kako provjerava infromacije da je u ruskom zračnom napadu u blizini sirijskog grada Rake krajem svibnja ubijen čelnik Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, prenose ruske novinske agencije.



Napad kojemu je meta bio sastanak čelnika Islamske države proveden je 28. svibnja.

“Prema informacijama koje trenutno provjeravamo putem nekoliko kanala, na tom sastanku je bio i čelnik Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi koji je eliminiran u zračnom napadu”, prenosi agencija RIA priopćenje ministarstva.

Bagdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014., na videosnimci na kojoj je obučen u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne džamije Grand al-Nuri proglasio svoj kalifat. Rođen kao Ibrahim al-Samarrai, Bagdadi je 46-godišnji Iračanin koji je napustio Al Kaidu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena.

Odrastao je u religioznoj obitelji, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003., godine kad je započela američki predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom.

Njegovim borcima slijedi neizbježan poraz u opkoljenim prijestolnicama “kalifata”, Mosulu u Iraku i Raki u Siriji, a dužnosnici tvrde kako se al-Bagdadi kloni oba grada te se skriva negdje u tisuće kilometara velikoj pustinji između njih.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI