TEORIJA KOJA KRUŽI STRANKOM: Plenković u borbu za Međimurje šalje jednog ministra?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Budući da je nakon uhićenja međimurski župan Matija Posavec podnio ostavku, u Međimurskoj županiji očekuju se novi izvanredni izbori.

Nije nemoguće da će se na njima natjecati i posrnuli Posavec, a prema pisanju Nacionala postoji mogućnost da HDZ u utrku za župana pošalje svojeg aktualnog ministra prostornog uređenja i graditeljstva koji je ujedno i prvi čovjek HDZ-a u Međirmuskoj županiji Darka Horvata.

Kako pišu, ta odluka u vrhu HDZ-a još nije definirana, niti je ona konačna, no Andrej Plenković je je spreman razmotriti.

I prije nemilih događanja u Međimurju, u Plenkovićevoj Vladi razmatrala se mogućnost rekonstrukcije te se govorilo da bi se na popisu za otpis mogao naći upravo Horvat, koji je u vladu ionako ušao naknadno u prošlom mandate kao ministar gospodarstva, nakon što je Martina Dalić podnijela ostavku zbog afere Borg.

Nakon parlamentarnih izbora spekuliralo se da Horvat koji je slovio i kao kadar Tomislava Karamarka niti neće biti dio Plenkovićeve nove Vlade, ali se taj scenarij u konačnici nije obistinio. Plenković je Horvatu povjerio Ministarstvo graditeljstva, koje je u međuvremenu zbog razornih potresa u Zagrebu i na Banovini iznenada postalo jednim od najvažnijih resora, budući da se baš preko Horvatova ministarstva treba provesti kompleksan proces obnove kojega Plenković smatra jednim od najvećih izazova svoje Vlade, i jednim od najvažnijih ciljeva koje mora ispuniti do kraja mandata. Upravo zato u HDZ-u ne vjeruju da će baš sada micati Horvata i slati ga na lokalnu razinu jer ionako možda nije dorastao izazovima koji su pred njim.



Plenković nije sklon mijenjanju ‘generala’ usred bitke pa baš zahvaljujući toj njegovoj nesklonosti ministarsku fotelju još uvijek grije ministar zdravstva Vili Beroš. I izvori bliski Horvatu potvrđuju kako on na taj manevar neće pristati te da on doista trenutno po pitanju obnove ima pune ruke posla. Inače, ovo nije prvi put da se u HDZ-u, ali i u dijelu medija nagađa da bi Plenković svoje ministre mogao slati u utrke za župana. U tom se kontekstu uoči lokalnih izbora spominjao ministar prometa Oleg Butković kojeg su navodno nagovarali da se kandidira za Primorsko-goranskog župana što je protumačeno kao pokušaj njegove eliminacije, na što Butković razumljivo nije želio pristati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI