TALIJANSKI PREMIJER DAO OSTAVKU! Ne zna se hoće li se raspustiti parlament ili sazvati prijevremeni izbori

Foto: Wikimedia Commons

Talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli u četvrtak je premijer Mario Draghi predao ostavku. Mattarella ga je zamolio da ostane u svojstvu vršitelja dužnosti, priopćeno je iz ureda predsjednika.

No, ne navodi se hoće li Mattarella raspustiti parlament ili sazvati prijevremene izbore.

Politički izvori rekli su ranije ovog tjedna da će vjerojatno raspustiti parlament i raspisati prijevremene izbore u listopadu.

Draghi je u srijedu dobio povjerenje u Senatu, no tri vodeće koalicijske stranke bojkotirale su glasanje i time zapravo srušile njegovu vladu.

Bojkotirali su zastupnici tri stranke iz Draghijeve koalicije: Forza Italija, stranka desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berlusconi, zatim krajnje desna Liga, koju vodi poopulist Matteo Salvini te populistički Pokret 5 zvijezda (M5S).



Kriza vlade nastupila je prošli tjedan kada članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) nisu željeli glasati o velikom paketu pomoći gospodarstvu zbog rata u Ukrajini.

Unatoč tome, Draghijeva vlada zadržala je većinu i bez te stranke, no on je tada je ponudio ostavku jer se raspao koalicijski “pakt povjerenja”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI