TALIJANI SE POSVAĐALI S KURZOM, a on se poziva na situaciju u Hrvatskoj

screenshot

“Talijani su to, razumljivo, učinili za svoju manjinu u Hrvatskoj i sigurno će razumjeti ako se to učini ovdje”

Talijanska pokrajina Bolzano ponosi se spojem talijanskog i austrijskog mentaliteta, nasljeđem burne prošlosti koja se u međuvremenu primirila. Ali je bečka namjera da stanovnicima koji govore njemački ponudi austrijsko državljanstvo probudila stare trzavice.

Diplomatska bitka između Rima i Beča već je započela: talijanska vlada nije dobro primila to predizborno obećanje austrijske vlade konzervativca Sebastiana Kurza.

Podržavši zahtjev svojeg krajnje desnog saveznika FPOe-a, austrijski kancelar želi ponuditi dvojno državljanstvo stanovnicima te alpske regije koji govore njemački i ladino, lokalni jezik romanskog podrijetla.

Rim se protivi tom planu smatrajući da bi mogao izazvati podjele među stanovništvom.

Vođe nacionalističke desnice u Austriji i Italiji, Heinz-Christian Strache i Matteo Salvini, vodili su tako s oprečnih pozicija kampanje za nedjeljne izbore za regionalni parlament pokrajine koja se na talijanskom zove Alto Adige, a na njemačkom Južni Tirol.



Pa vi ste to napravili u Hrvatskoj”

I Strache i Salvini vole isticati da se slažu u pogledu protivljenja imigraciji i europskom federalizmu, no kada je riječ o Tirolu dijeli ih velik jaz.

Ne možete dijeliti putovnice bez našeg pristanka”, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Salvini tijekom nedavnog posjeta Bolzanu, središtu pokrajine.

Talijani su to, razumljivo, učinili za svoju manjinu u Hrvatskoj i sigurno će razumjeti ako se to učini ovdje”, odgvorio je dan kasnije austrijski vicekancelar Strache na predizbornom skupu u Bozenu, kako se Bolzano zove na njemačkom.

Grad Bolzano ima oko 100.000 stanovnika i smatra se uzorom kulturnog suživota. No takve govore prati s oprezom.

U ispitivanjima javnog mnijenja pred izbore u nedjelju, “pitanje dvostrukog državljanstva sasvim je na dnu pitanja koja zabrinjavaju birače”, rekao je Arno Kompatscher, vođa Južnotirolske narodne stranke (SVP).

Njegova stranka, saveznik konzervativaca Sebastiana Kurza, u osjetljivoj je poziciji u pogledu te bečke inicijative.

SVP smatra da je potreban projekt koji ujedinjuje, a ne nacionalističko stajalište koje razdvaja”, rekao je.

Vrata Dolomita burne prošlosti 

Bolzano, “vrata Dolomita” gdje “dvije duše … savršeno koegzistiraju”, ističe mjesni turistički ured u svom promidžbenom materijalu.

Ta idealizirana slika, čini se, ne zadovoljava Renea kojem je njemački materinski.

Nikada se nismo osjećali kao Talijani. Druga putovnica vratila bi nam kulturni identitet koji nam je nasilno oduzet prije stotinu godina”, rekao je Rene, umirovljenik koji nije želio da se objavi njegovo prezime.

Iako pokrajina Bolzano danas uživa visok stupanj autonomije u administrativnom, zakonodavnom i fiskalnom smislu u odnosu na Rim, povezivanje s Italijom nije prošlo bezbolno.

Regija, većinski nastanjena govornicima njemačkog, bila je austrougarski teritorij do 1919., a prepuštena je Italiji nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Uslijedila je brutalna politika asimilacije i talijanizacije koju je od 1920-ih provodio fašistički režim poticavši useljavanje iz drugih talijanskih regija u Južni Tirol.

Borba militantnih govornika njemačkog za ponovno ujedinjenje s Austrijom rezultirala je nizom bombaških napada koji su kulminirali 1950-ih i 1960-ih godina.

Kurz će odustati?

Alto Adige najbogatija je talijanska pokrajina. Danas ima 500.000 stanovnika, od kojih je više od 65 posto govori njemački, po zadnjem lingvističkom popisu koji je osnova za raspodjelu javnih dužnosti.

Svi geografski nazivi moraju biti dvojezični, odnosno trojezični u ladinskim dolinama. Puno stanovnika s lakoćom prelazi s jednog jezika na drugi.

Ne postoji anketa, ali siguran sam da u Južnom Tirolu ne postoji većina za dvojno državljanstvo”, rekao je profesor politologije Guenther Pallaver, profesor na Sveučilištu u Innsbrucku, glavnom gradu austrijskog Tirola.

Na internetskoj stranici udruge Otvorena demokracija navodi se da je postotak Južnotirolaca koji se osjeća ugodno u “duštveno-političkom suživotu” ligvističkih skupina porastao s osam posto 1991. na 53 posto 2014. godine.

Pallaver smatra da će Sebastian Kurz unatoč pritisku FPOe-a na kraju odustati od tog osjetljivog plana.

Kancelar, koji čeka prijedloge svog ad hoc povjerenstva, stalno napominje da se ništa neće dogoditi bez pristanka Italije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI