TAJNI MILIJUNI POD HIPOTEKOM MARIĆEVA LJETOVANJA: Akcija ‘jahta’ dobiva svoj epilog! Svi koji su se družili s bogatim poduzetnikom završavali su kao donedavni ministar financija

Foto: Goran Mehkek / CROPIX/ilustracija

Je li optužnica protiv obitelji Pavičić povod za ostavku bivšeg ministra financija Zdravka Marića pitanje je koje se nametnulo ovih dana, a oni koji tu imućnu riječku obitelj godinama prate tvrde da je ono čemu danas svjedočimo u medijskim napisima o Pavičiću tek početak te da se klupko počelo odmotavati i da priča sigurno na tome neće ostati. Članovi čuvenog Riječkog pokreta otpora koji djeluje godinama i koji ukazuje na nepravilnosti u tome gradu i sada su se aktivirali pa tako naglašavaju kako je po svemu sudeći akcija “jahta” dobila svoj epilog te podsjećaju kako su svi oni koji su se ranijih godina družili s Pavičićem završavali onako kako je karijeru okončao i donedavni ministar financija. Kada progovaraju o Pavičićima, riječki aktivisti problematiziraju i donedavnog predsjednika riječkog Županijskog suda Veljka Miškulina koji je više od dva desetljeća bio na čelu tog suda, točnije u pet mandata zaredom.

Financijske makinacije

I kada je Državno odvjetništvo u svojem priopćenju obznanilo da su podigli optužnicu protiv dvojice Riječana ne navodeći njihov identitet nego samo godine, u Pokretu otpora Riječani protiv korupcije dali su naslutiti da je riječ o poznatom poduzetniku Blažu Pavičiću i njegovu ocu Mirku Pavičiću, koji su u javnosti najpoznatiji po prijateljstvu s bivšim ministrom Marićem. Sin Blaž Pavičić povezan je s ministrom Marićem, dok se njegova oca Mirka godinama povezivalo s bivšim SDP-ovim ministrom financija Slavkom Linićem. Valja napomenuti kako je Marić podnio ostavku prije nešto više od mjesec dana pa se postavlja pitanje je li bio upoznat s onime što se sprema Pavičićima. Na to pitanje teško da će javnost dobiti odgovor tako skoro jer se Marić povukao iz politike te trenutno s obitelji uživa u godišnjem odmoru.

Upravo je godišnji odmor, odnosno lanjsko Marićevo ljetovanje na jahti Pavičićevih, tu obitelj još lani gurnulo u središte medijske pozornosti, s tim da treba napomenuti kako je Carinska uprava kojoj je Marić bio nadređen nadležna za poslovanje Pavičićevih. DORH-ovom optužnicom ocu Mirku Pavičiću na teret se stavlja da je od 2007. godine do kraja studenoga iduće godine u Rijeci kao odgovorna osoba jedne pravne osobe koja je ujedno i osnivač druge pravne osobe sa sjedištem u Rijeci istovremeno postupajući kao odgovorna osoba i ovlašteni potpisnik računa više trgovačkih društava sa sjedištem izvan Hrvatske postupio protivno Zakonu o porezu na dohodak u nakani da uskrati sredstva državnom proračunu RH. “Tereti ga se da je koristio račune inozemnih društava kako bi prikrio stvarno ostvareni dohodak iz poslovanja svojih rezidentnih tvrtki te neistinito prikazivao njihovo poslovanje.

Sukob interesa



“Prvookrivljenika se tereti da je obavio više novčanih transakcija s računa trgovačkih društava u kojima je bio odgovorna osoba te bi dio novca ponovno transferirao u rezidentna trgovačka društva i na taj se način okoristio isplatom kamata, a potom je, u ime pravne osobe sa sjedištem u Rijeci, zaključio ugovore o pozajmicama s inozemnim pravnim osobama koje je s namjerom prikazao da nisu vraćene u ugovorenim rokovima. Slijedom toga je inozemno trgovačko društvo naplatilo od pravne osobe sa sjedištem u Rijeci dugovanja po osnovi pozajmica s kamatama koje je on, potom, putem druge osobe podigao s računa u inozemstvu i kao rezident Republike Hrvatske nije prijavio iznos dohotka ostvarenog u inozemstvu”, stoji u DORH-ovu priopćenju u kojem se dodaje da se ovime oca Pavičića tereti da je oštetio državni proračun za više od 1,1 milijun kuna.

Pavičića se tereti i da je, koristeći činjenicu da kao član uprave inozemnih trgovačkih društava ima ovlaštenje za raspolaganje sredstvima po računima koja su ta trgovačka društva imala otvorena u Švicarskoj, prenio novčana sredstva na svoj račun u Italiji, a zatim i na svoj račun u Švicarskoj, zatim je tim novčanim sredstvima radi ostvarivanja dobiti isplatom kamata raspolagao kao zajmodavac u korist inozemnog trgovačkog društva s kojim je sklopio niz ugovora o pozajmicama u kojima je predviđena kamata na temelju koje mu je pravna osoba zbog zakašnjenja isplatila iznos veći od 400.000 eura. “Taj iznos dohotka ostvarenog u inozemstvu kao rezident Republike Hrvatske nije prijavio poreznim tijelima Republike Hrvatske i za koji je ukupni iznos neprijavljenog i neobračunatog poreza na dohodak veći od 1,2 milijuna kuna”, stoji u DORH-ovu priopćenju koje se odnosi na prvookrivljenog oca Pavičića.

Prijatelji političara

Sin Blaž koji je ujedno Marićev prijatelj tereti se da je kao zaposlenik pravne osobe sa sjedištem u Švicarskoj postupio mimo Zakona o porezu na dohodak u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na ostvareni prihod. “Tereti ga se da, iako svjestan da mu je s računa pravne osobe na osobne račune otvorene u bankama izvan Republike Hrvatske s naslova plaće uplaćivan mjesečni osobni dohodak, nije podnio prijavu poreza na dohodak, čime je oštetio državni proračun Republike Hrvatske za ukupni novčani iznos veći od 400.000,00 kuna”, zaključuju u DORH-u. Premda su Marić i Pavičić više puta tvrdili da njihov odnos nema veze sa sukobom interesa, za poslovanje Pavičićevih tvrtki ključnu ulogu imalo je Ministarstvo financija, konkretnije Carinska uprava, jer Pavičićeva tvrtka posjeduje mnoštvo vlastitih carinskih i trošarinskih skladišta te obavljaju opskrbu brodova, za što posjeduju osam važećih koncesija.

O Blažu Pavičiću u vrijeme epizode s Marićevim ljetovanjem doznalo se štošta, prije svega spominjalo ga se kao sina Mirka Pavičića koji je godinama bio zaposlen na raznim menadžerskim pozicijama kako u Brodokomercu, tako i u brojnim drugim privatnim tvrtkama. U nekima od njih bio je aktivan i sin Blaž. Prije nekoliko godina Pavičića se spominjalo kao misterioznog riječkog tajkuna koji u Španskom gradi trgovački centar vrijedan više od 600 milijuna kuna, a još od tada otac Mirko na glasu je kao prijatelj bivšeg ministra Linića, ali i kao prijatelj bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji je svojedobno bio prijavljen za primanje nedopuštenog dara nakon što se u medijima počelo pisati da mu je otac Pavičić tijekom ljetovanja na Korčuli platio ručak u jednom restoranu i najam plovila. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa utvrdilo je da su Obersnel i Pavičić prijateljski povezani, ali nije bilo moguće utvrditi tko je uistinu podmirio te sporne troškove.

Riječka mreža

Sin Pavičić svojedobno je pak tvrdio kako koncesije koje se povezuju s njegovim tvrtkama spadaju pod Ministarstvo mora, odbacujući veze s ministrom Marićem, što se ispostavilo pogrešnim. Premda u Rijeci ne odbacuju Pavičićeve veze s ministrom Butkovićem, neupitno je da je ova obitelj povezana i s bivšim ministrom koji se bez objašnjenja povukao s pozicije. Nekoliko tjedana nakon toga podignuta je optužnica protiv njegova prijatelja kojeg se Marić nije želio odreći ni u vrijeme najljućih medijskih napada na njegov račun.

Kada govore o riječkim aferama, u Pokretu otpora spominju i Talijanku Annelies Gruber, vlasnicu skupocjenih nekretnina u središtu njihova grada, pa u kontekstu te priče postavljaju pitanje jesu li strani državljani platili vrijedno zemljište u centru njihova grada ili je ekipa po uhodanom modelu likvidirala tvrtku dužnika te na istoj adresi osnovala nove tvrtke s istim vlasnicima. Spomenuta Talijanka vlasnica je zgrade u centru Rijeke, a u Pokretu otpora nazivaju je bogatom šilicom iz Bolzana. Nekoliko su puta zbog ovog slučaja u Pokretu pozivali državne institucije da se upute na teren, dodajući da su samozatajna šilica i njezin suprug paravan za malverzaciju riječke ekipe. Tu skromnu talijansku krojačicu koja je u centru Rijeke milijunašica u Pokretu povezuju s već spomenutim predsjednikom suda Miškulinom. “Situacija je više nego ozbiljna jer je naš predsjednik zaboravio upisati stan u imovinsku karticu koji je predmet kupoprodaje, a i upitno je stjecanje istog”, kažu u riječkom pokretu te naglašavaju da su cijene kupoprodaje čudnovate te dodaju da je zadnji vlasnik spornog stana šilica iz Italije. Sve to dio je riječke mreže koja je povezana s tamošnjim političarima, policijom i sudstvom.

Pokušaj ubojstva

Lako se to može zaključiti iz poruka koje šalje ekipa iz Pokreta otpora koja je svojedobno problematizirala i bivšeg načelnika Sektora kriminalističke policije PU Primorsko-goranske Željka Kruneša protiv kojega je pulsko Županijsko državno odvjetništvo nakon provedene optužnice podiglo istragu tereteći ga za dva kaznena djela – poticanje na teško ubojstvo i sprečavanje dokaza i oštećenje tuđe stvari. Prema podacima Državnog odvjetništva, optužnicom se Kruneša teretilo da je sredinom lipnja 2015. godine u Rijeci nagovarao drugu osobu da usmrti dvoje oštećenika, ali poticana osoba nije to učinila. Kruneš je bez posla u policiji ostao šest godina nakon što je u lipnju 2015. godine pokušao organizirati ubojstvo unuka Slavice Šote, riječke aktivistice i poduzetnice koja je više puta ukazivala na njegove postupke. Zbog Slavice Šote i njezine kćeri Josipe Novaković Šota bivši šef riječke krim-policije nalazi se pod optužbom za pokušaj ubojstva maloljetnih sinova Josipa Novakovića, ali one i sada tvrde da su spomenute optužnice protiv Pavičića samo dio slagalice na koju su godinama upozoravale, spominjući i donedavnog predsjednika Županijskog suda u Rijeci koji se nedavno spominjao u medijima i zbog imenovanja u Nadzorni odbor Luke Rijeka, o čemu bi odluka trebala biti donesena na sjednici koja će se održati krajem ovoga mjeseca.

Bude li izabran, Miškulin će za članstvo u Nadzornom odboru Luke Rijeka primati mjesečnu naknadu od 6000 kuna, što za njega i nije neki novac jer prema imovinskoj kartici ima ušteđevinu od 370 tisuća eura i umjetnine vrijedne oko 200 tisuća kuna. Miškulina su inače prozivali i zbog odugovlačenja sudskih postupaka baš u korist njegova prijatelja Pavičića, a njih dvojica usko su vezani i s Linićem.

Druga optužnica

Pavičića se u riječkim medijima spominjalo i krajem svibnja, kada se tvrdilo da je od Grada Rijeke dobio u zakup izlicitirani gradski poslovni prostor, odnosno kada se tvrdilo da je pozvan na sklapanje ugovora o zakupu, i to kroz tvrtku Zlatna točka iz Rijeke koja je došla u posjed privatnog prostora od 98 m2 u Starčevićevoj ulici u središtu Rijeke. Prema podacima iz Sudskog registra, direktor navedene tvrtke je Mirko Pavičić, a tu tvrtku je osnovala tvrtka Amec Rijekatekstil, čiji je osnivač također Mirko Pavičić. Tvrtka Zlatna točka dobila je prostor za koji se natjecao još jedan ponuđač, a izlicitirana cijena iznosila je 24 eura po četvornom metru, što je jednako početnoj cijeni, a to pak znači da ukupna mjesečna zakupnina za prostor u Starčevićevoj iznosi oko 17.711 kuna.

Tvrtka Zlatna točka društvo je s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge, posluje desetak godina, a osnovana je krajem 2012. godine, no prema podacima Fine, u 2020. godini to društvo nije imalo nikakve prihode. Upravo suprotno, tu godinu završili su s gubitkom od oko 14,6 tisuća kuna. Godinu prije toga završili su s gubitkom od 7,2 tisuće kuna pa ispada da je Grad Rijeka za mjesečnu zakupninu od 17,7 tisuća kuna prostor ustupio tvrtki koja za dvije godine poslovanja nije ostvarila ni trećinu mjesečne zakupnine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI