TAJNA JASTREBOVA POVRATKA U IGRU: Premijer će ga odbaciti kada ga više ne bude trebao, kao što je učinio sa Zdravkom Bušić!?

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Nikada premijer Andrej Plenković nije ni pokušavao skriti svoje ideološko opredjeljenje, od početka karijere vrlo je precizno sebe definirao kao predvodnika politike desnog centra te u tom smjeru nastoji graditi vlastitu karijeru, Vladu, ali i stranku na čijem je čelu.

Godinama se istodobno Plenković u HDZ-u borio s takozvanim desnim krilom svoje stranke pa je tako u tom procesu prošao kroz razne oblike opstrukcija, od kojekakvih afera i kriza pa sve do famoznih crnih labudova koji su HDZ-u odnosili europske mandate, a Plenkoviću svako malo ljuljali fotelju.

Tko su HDZ-ovi predvodnici desnog krila, javnost je spoznala u jeku kampanje za unutarstranačke izbore, kada je protiv Plenkovića u ring ušao najobrazovaniji HDZ-ovac Miro Kovač.

Sve školovanje i sva elokvencija Kovaču nisu bili dovoljni da eliminira Plenkovića. Dogodilo se upravo suprotno, u istom paketu Plenković je eliminirao i svojeg protukandidata, ali i cijeli njegov kritički nastrojen tim u sklopu kojega su aktivno djelovali zaboravljeni Milijan Brkić, njegov prijatelj Tomislav Tolušić, ali i Plenkovićev prijatelj Davor Ivo Stier. Svi oni danas su miljama daleko od ozbiljne politike i političara, s izuzećem vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji gradi nešto ozbiljniju i konkretniju priču.

Plenkovićev branič od te unutarstranačke desnice na tim je HDZ-ovim izborima bio čovjek koji svoju ljubav prema domovini ne mora isticati halabukom – ministar branitelja, general Tomo Medved, koji i danas slovi kao Plenkovićev čuvar od konzervativnog HDZ-ova bloka. No dok Plenković i danas odlično surađuje s Medvedom, sve se rjeđe može čuti za HDZ-ovu potpredsjednicu Zdravku Bušić, koja je na unutarstranačkim izborima bila dio Plenkovićeva tima, kao njegova europarlamentarna kolegica, ali i kao žena koja je na sva zvona hvalila smjer u kojem Plenković vodi HDZ. Sestra pokojnog Zvonka Bušića, svojevrsnog heroja hrvatske desnice, od europarlamentarne zastupnice spustila se na znatno niže razine pa stranačke boje brani u saborskim klupama, no u posljednjih godinu dana u javnosti se nije pojavio ni jedan njezin značajniji istup niti je ona ičim uspjela opravdati svoju poziciju u HDZ-u, na čije je kormilo dovedena kao konzervativka koja svoje ideološko opredjeljenje ne mora ni objašnjavati s obzirom na obiteljsku anamnezu.



Iskoristio ju je i odbacio, rekli bi zlobnici i svi oni koji se još ne mire s time da HDZ doista s Plenkovićem ne skreće na desne margine, a da paralelno s time zadržava vodeće mjesto u anketama koje procjenjuju stranačke rejtinge. Istina, Plenkovićevu HDZ-u u prilog ide nepostojanje oporbe, no on je i dalje taj koji je osvojio vlast na parlamentarnim izborima u vrijeme najveće krize i u vrijeme kada su mu rijetki davali šanse, pa i te ankete na koje se danas tako rado poziva kada govori o svojoj poziciji. Ipak, bez obzira na stabilnu poziciju, Plenković je kao političar odavno dokazao da je vrhunski strateg pa tako pristupa biračkom tijelu i bez obzira na svoja centristička uvjerenja, s vremena na vrijeme koketira s desnicom preko različitih posrednika i ljudi kojima se u prilici okoristi.

Da vodi računa o desnoj, pa i braniteljskoj populaciji, Plenković je dao naslutiti i time što je dan pada Vukovara, odnosno 18. studenoga, u njegovu mandatu proglašen državnim praznikom, a u povodu tog državnog praznika HDZ iz razumljivih razloga angažira Branka Borkovića, Mladog Jastreba, koji je posve neopravdano posljednjih godina bio u nemilosti vladajućih struktura koje su ga gurale na margine na kojima mu, s obzirom na zasluge, zasigurno nije mjesto. Plenkovićeva se vlada, pak, pobrinula da Jastreba barem oko ove važne obljetnice gurne u prvi plan, kako bi pričao svoju verziju priče o Vukovaru.
Jastreb će s Plenkovićem i ove godine prošetati Kolonom sjećanja u gradu heroju, no mnogi se pitaju jesu li premijerove namjere s ovim ratnim herojem iskrene ili on preko njega nastoji pokupiti simpatije desnog biračkog tijela pa se pritom pozivaju na izjave vukovarskoga gradonačelnika Penave koji svako malo proziva vladajuće zbog neprocesuiranja ratnih zločina u njegovu gradu.

Mnogi se pitaju hoće li i Jastreb, poput Zdravke Bušić, kada sve prođe, opet biti gurnut na margine, te kažu da Plenković na sve strane, putem medija i medijske prisutnosti na svim poljima nastoji graditi vlastiti imidž, pri čemu uvijek vodi računa da ne ode predaleko pa mu u tu svrhu dobro dođe i Jastreb koji doista ima što reći.

Kako i ne bi imao kada je ratnih godina bio zapovjednik 204. vukovarske brigade i obrane grada Vukovara tijekom bitke 1991. godine, poslije je bio i zapovjednik brigade, a zatim je pokušavao zaploviti političkim vodama, no nikada s nekim pretjeranim odjekom.

Lani je zato medijima odjeknula snimka koju je na društvenim mrežama objavio urednik i voditelj “Bujice” Velimir Bujanec. Prema njegovoj verziji priče, Borković se tijekom Kolone sjećanja porječkao s Plenkovićem oko rasporeda stajanja na početku programa pred vukovarskom bolnicom, no ubrzo je u nekim medijima objavljena njihova verzija priče prema kojoj je Plenković od Borkovića zatražio da stane pored njega i doktorice Vesne Bosanac.

“Zaista samo krajnje zlonamjerni akteri mogu iskonstruirati da bi predsjedniku Vlade bio problem da pored njega stoji Branko Borković – Mladi Jastreb. Kako bi uredništvo ‘Bujice’ bilo u potpunosti informirano, naglašavamo i kako su se premijer Plenković i Borković odmah po završetku programa u Vukovaru 17. studenoga uputili u Ilok, gdje su se sastali s ratnim zapovjednicima obrane Vukovara, a sutradan su bili zajedno i na vukovarskom groblju i na Ovčari. Toliko o ‘sukobima’ i ‘nesuglasicama’ koje se pokušava potencirati na najprizemniji način, zlorabeći obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara”, objasnili su lani iz Vlade za Direktno.hr.

Objašnjenje od Borkovića nedavno je tražila ekipa emisije “Provjereno”, koja je pokušala istražiti pritužbe mještana sela Prečno pokraj Ivanić Grada koji, kako se tvrdilo, godinama prst upiru u Mladog Jastreba i prijavljuju ga institucijama zbog štete koju im uzrokuju njihove životinje. Ekipa spomenute emisije posjetila je i samog brigadira, koji im je, vidno uznemiren, zaprijetio tvrdeći kako će razbiti i njih i kameru.

“Razbil vam bum kameru i vas, to slobodno objavite! Objavite kaj god hoćete je** mi se živo kaj budete objavljivali i vi i HTV, i Milanović i Plenković, i sva ta bagra. Baš me briga živo i za ovu je**nu državu i za vas i za vaše gazde i za svu tu bagru koja tu je**”, izgovorio im je Borković koji i inače slovi kao čovjek bez dlake na jeziku pa nema dvojbe da će Plenković ipak u odnosima s njime morati biti nešto oprezniji.

Naravno, Borkovićev angažman, kao i proglašavanje 18. studenoga državnim praznikom, izazvali su brojne nove podjele među braniteljima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI