TAJNA GLAVAŠEVE VEČERE, DOŠAO ŠEKS I REKAO SVE! Istina o ratnim zločinima čeka: Zbog svega prekinuli odnos, zapovjednik obrane Osijeka kreće u bitku

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Pravosudna trakavica koja se splela oko bivšeg saborskog zastupnika Branimira Glavaša uskoro bi trebala postati punoljetna, a kroz njegov slučaj zorno se oslikava funkcionalnost hrvatskog pravosuđa.

Naime, zbog sumnje da je sudjelovao u počinjenju ratnih zločina u Osijeku davne 1991. godine, istraga protiv Glavaša otvorena je 2005. godine, odavno je poznato da je u to vrijeme Glavašev sin Filip pohađao osmi razred osnovne škole. Danas je Filip Glavaš otac dvoje djece, ali i odvjetnik koji je aktivno uključen u obranu svojega oca.

Nagledala se javnost od godine pokretanja istrage do danas u Glavaševu slučaju svega i svačega, od njegova pritvaranja i bijega u Bosnu i Hercegovinu, gdje je u Mostaru služio zatvorsku kaznu, pa sve do povratka u Hrvatsku u kojoj se njegov slučaj 2017. godine našao pred Ustavnim sudom koji je ukinuo presudu protiv njega.

Politička krivotvorina

Sve skupa traje 18 godina, a sudski proces još jednom mora ponovno krenuti zbog toga što su nedavno umrla dvojica suoptuženika, Ivica Krnjak i Tihomir Valentić, još 2016. godine preminuo je Mirko Sivić kojemu se sudilo s Glavašem pa je tako od prvotnih sedam optuženika, osim Glavaša, danas na životu tek Gordana Getoš Magdić, Dinko Kontić i Zdravko Dragić koji će se tijekom ove jeseni na Županijskom sudu u Zagrebu ponovno očitovati o optužbama koje im se stavljaju na teret.



Posljednji sudski proces koji je počeo lani u listopadu zasad nije daleko odmaknuo, održano je tek jedno ročište, a na njemu se Glavaš odbio izjasniti o optužnici jer je ne razumije i jer to smatra političkom krivotvorinom Državnog odvjetništva. Kako se Valentić ubrzo potom razbolio, vještak je utvrdio njegovu nesposobnost za sudjelovanje u procesu, a rasprave koje su bile zakazane nisu se održale jer je Krnjak u veljači dobio koronu.

U međuvremenu je preminuo, a nedugo nakon njega i Valentić. Koliko je ova priča problematična zbog protoka vremena, toliko je problematično to što odvjetnici optuženika koji su preminuli troškove naplaćuju od države. Odvjetnik Selim Šabanović, branitelj optuženika Sivića, od države je dobio više od pola milijuna kuna, Krnjakov odvjetnik Nediljko Rešetar u međuvremenu se umirovio, njegov ured preuzeo je sin Domagoj, a nedavno su od države zatražili isplatu 1,740.315 kuna. Isplatu bi uskoro trebala zahtijevati i Valentićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Godinama Glavaš progovara o tome da je žrtva političkog progona, javno je više puta prozivao bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, obraćao se i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, no njegovi apeli dosad nisu percipirani kao nešto na što bi se pravosudne institucije referirale.

U remetinečkom pismu Ive Sanadera koje je objavljeno u 7dnevnom govori se kako je Glavaš politički žrtvovan na inicijativu njegova dugogodišnjeg prijatelja i političkog suradnika Vladimira Šeksa, a čini se kako je odnedavno i sam Glavaš odlučio ući u okršaj sa svojim sugrađaninom, koji je s njime tri desetljeća imao važnu ulogu u domaćoj političkoj areni. Prije nekoliko tjedana na Facebook-profilu Glavaševa HDSSB-a objavljen je status u kojem se uz priloženu Šeksovu fotografiju tvrdi kako on više od 32 godine za gorivo iz vlastitog džepa nije platio ni jednu kunu, nego sve to plaća narod.

Formalno Glavaš već neko vrijeme ne rukovodi strankom koju je osnovao, no jasno je kako je i danas ključna figura u HDSSB-u te ni status u kojem se kritizira Šeks ne bi bio objavljen da on za to nije dao zeleno svjetlo.

Prema našim saznanjima, Glavaš se sa Šeksom posljednji put čuo još prije nekoliko mjeseci, nakon što je dao intervju u emisiji koju je u to doba na RTL-u vodio Zoran Šprajc, do tada su njih dvojica bila u korektnim odnosima premda je i Glavaš vrlo dobro upoznat s pismom bivšeg premijera Sanadera, što je uostalom dao naslutiti i tijekom gostovanja kod Šprajca, gdje je javno izjavio kako ga je u pravosudni žrvanj uvukao suradnik Ive Sanadera poznat po imenu Kolega.

Navodno je upravo Šeksov kodni naziv, u vrijeme kada su ga u SDS-u prisiljavali da im bude doušnik, bio Kolega pa je time Šeksu iz Glavaševa televizijskog nastupa bilo posve jasno na koga aludira kada spominje izvjesnog Sanaderova suradnika.

Od toga istupa Glavaš i Šeks ne kontaktiraju, iako se Šeks od Glavaša distancirao nakon večere u jednoj zagrebačkoj roštiljarnici koja se odvijala krajem listopada prošle godine. Na večeri koju je organizirao Glavaš, uz njega i Šeksa bio je i osječki odvjetnik Krunislav Olujić, kojega je Glavaš pokušavao pomiriti sa Šeksom.

Umjesto da se njih dvojica pomire, te večeri Glavaš i Šeks produbili su stare sukobe, posebice kada je tijekom večeri Šeks u jednom trenutku priznao da ga je Krunoslav Fehir u lipnju 2005. godine, prije nego što je pokrenuta istraga protiv Glavaša, posjetio u Saboru te da ga je on potom poslao bivšem glavnom državnom odvjetniku Bajiću, što je za Glavaša bila još jedna u nizu potvrda da je istraga protiv njega montirana.

Politički progon

Inače se iz povijesti odnosa Glavaša i Šeksa može reći kako su njih dvojica u posljednja dva desetljeća prošla kroz različite turbulentne periode. Prvi put su se razišli prilično dramatično, Glavaš je isključen iz HDZ-a kada je postao predmet istrage zbog sumnje za sudjelovanje u počinjenju ratnog zločina. Zatim se Glavaš nakon povratka iz Mostara ponovno zbližio sa Šeksom koji je, svjedočeći u sudskom procesu, tvrdio kako su u Osijeku 1991. srpske civile ubijali pripadnici pete kolone.

Glavaš se sa Šeksom sastajao tijekom ljeta 2017. godine, što je potvrdio i na svojem profilu na Facebooku, gdje je objavio sliku na kojoj pozira sa Šeksom, Božidarom Kalmetom i Petrom Šalom. Odnedavno Šeks i Glavaš više ne kontaktiraju, a Glavaš je već neko vrijeme aktivan i na društvenim mrežama na kojima ne prestaje kritizirati Državno odvjetništvo i hrvatsko pravosuđe koje je doista na njegovu slučaju pokazalo kako mu je hitno potrebna reforma, jer Glavašev slučaj možda jest jedan od najeksponiranijih, ali ne i jedini koji traje gotovo dva desetljeća.

U tom periodu Glavaš je prošao različite etape, a do danas se ne zna je li doista kriv za ono što mu se stavlja na teret ili je uistinu, kao što je tvrdio, bio žrtva političkog progona. Što god da je od toga istina, to se odavno moralo znati, no kako zasad stvari stoje, pitanje je hoće li i Glavaš živ dočekati epilog ove priče koja je uvelike utjecala na njegov život i njegovu političku karijeru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI