TAJNA AKCIJA U SRBIJI: Tijekom vikenda u Beograd sletio kineski protuzračni sustav

Pedja Milosavljevic/Cropix

Medijski i vojni stručnjaci priopćili su kako je Srbija u nedjelju primila šest transportnih zrakoplova kineskih zračnih snaga Y-20, prenosi AP.

U tajnoj operaciji kineski protuzračni sustav sletio je u beogradsku zračnu luku rano u subotu, navodno noseći raketne sustave zemlja-zrak HQ-22 za srpsku vojsku.

Kineski teretni avioni s vojnim oznakama fotografirani su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, a ministarstvo obrane Srbije nije odmah odgovorilo na zahtjev AP-a za komentar.

Dostavu oružja preko teritorija najmanje dvije zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su vidjeli kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine.

“Pojava zrakoplova Y-20 zabrinula je mnoge, a njihova prisustnost u Europi u bilo kojem broju baca novo svjetlo na razoj događaja”, piše portal The Warzone.



Srpski vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da su “Kinezi izveli svoju demonstraciju sile”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je isporuku sustava srednjeg dometa koja je dogovorena još 2019. godine, rekavši u subotu da će predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske u utorak ili srijedu.

Kineski raketni sustav naširoko se uspoređuje s američkim Patriotom i ruskim raketnim sustavima zemlja-zrak S-300 iako ima manji domet od naprednijih S-300. Srbija naglašava da želi biti prvi operater kineskih projektila u Europi.

Za zemlju koja formalno traži članstvo u EU, već je poprilično pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne zrakoplove, borbene tenkove i drugu opremu.

Godine 2020. isporučeni su im Chengdu Pterodactyl-1 dronovi, poznatiji u Kini kao Wing Loong. Borbene bespilotne letjelice mogu gađati ciljeve bombama i projektilima te se mogu koristiti i za izviđačke zadatke.

Na Zapadu postoji bojazan da bi naoružavanje Srbije od strane Rusije i Kine moglo potaknuti Vučića na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosovo koja je proglasila neovisnost 2008. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju državnost Kosova, dok su Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja već to učinile, piše AP.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI