TAJANSTVENI JADROKOVIĆ O TOME NE SMIJE PRIČATI! ‘Postoji više nego ovo što smo za sada samo vidjeli, vreba opasnost’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Saborski zastupnici nakon ljetne stanke vratili su se u saborski klupe, iako je izostao aktualac jer je premijer Plenković zaražen koronavirusom dan je protekao vrlo burno.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković gostovao je u Dnevniku HRT-a te je pokušao pojasniti zašto je izbacio zastupnicu Radničke stranke Katarinu Peović iz sabora.  Govorio je  još upozorenjima o prijetnji paramilitarnih skupina, radikalizaciji i aktualcu.

Jandroković je rekao da je, nakon što je dobio informaciju da predsjednik vlade Andrej Plenković zbog korone neće moći nazočiti aktualnom prijepodnevu, zastupnicima i klubovima ponudio opciju da postave pitanja ministrima ili da preskoče aktualac do povratka premijera. Rekao je da je očekivao da će oporba ići na prvu opciju, ali da je oporba povukla krivi potez jer je odbila aktualno prijepodne i krenula, kako kaže, uvredama, vrlo teškim riječima i kvalifikacijama koji su bili na granici govora mržnje, i nedokazanim optužbama na račun vladajuće većine i vlade RH.

“Gospođa Peović koristila je izraz “kvislinška vlada”. Quisling je jedan od najvećih izdajica u povijesti ljudskog roda koji je završio tako da su ga norveške vlasti nakon 2. svjetskog rata strijeljale. Dakle, mislim da se radi o neprimjerenom izričaju”, kaže Jandroković dodajući da joj je prvo dao opomenu, ali je ona i dalje vikala te je zato postupio oštro.

“To nije demokratska rasprava, to je jedna teška neargumentirana optužba na granici, ponavljam još jednom, govora mržnje i zato sam postupio oštro”, kažeFormacija paramilitarnih skupina

Što se tiče ostalih situacija, rekao je da je opomene davao zato što zastupnici nisu poštovali poslovnik, istaknuvši da je jednak broj opomena dao i predstavnicima vladajuće većine i oporbe.

Što se pak tiče tvrdnji vladajućih o prijetnji paramilitarnih skupina i izjave predsjednika Zorana Milanovića da takvih organiziranih skupina nema te da to potvrđuju izvješća SOA-e, Jandroković je rekao da ima drugačije spoznaje od predsjednika Republike te istaknuo dva konkretna djela.

Prvi je napad na Markovom trgu 2020. godine, kada je teško ranjen policajac koji je čuvao zgradu vlade, a napadač počinio samoubojstvo. Drugi je slučaj 17-godišnjaka koji je na nedavnom prosvjedu ispred središnjice HDZ-a uhvaćen s Molotovljevim koktelima i drugim oružjem.

“Prema onome što sam čuo i od strane MUP-a i od strane SOA-e, radi se o radikaliziranim pojedincima koji se umrežavaju”, rekao je Jandroković. Dodao je da postoje i bilješke koje ima na uvid kao predsjednik sabora, a o kojima ne može govoriti. “Očito je da postoji više nego ovo što smo za sada samo vidjeli”, rekao je Jandroković.

Pitanje oporbe

Upitan tko je po njemu lider oporbe, Jandroković je odgovorio da samo pitanje pokazuje da ga nema.

“Oporba je razjedinjena, povezuje ih jedino jedna velika mržnja prema HDZ-u, to ne kriju, i danas smo zaista slušali jedan teški i neprimjereni govor u Hrvatskom saboru. Ali isto tako povezuje ih jedna nekritična želja da pod svaku cijenu dođu na vlast”, rekao je dodavši kako se razjedinjenje na ljevici vidi na primjeru Zagreba. “Vode međusobne ratove, a građani su im u drugom planu”, zaključio je Jandroković u Dnevniku HRT-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI