TADIĆ O MOGUĆOJ NUKLEARNOJ KATASTROFI: ‘Obje države znaju koje su posljedice, ruska vojska tamo nema što tražiti’

Foto: Cropix

Članovi misije Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetili su ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporižju. Nuklearna elektrana u Zaporižju je najveća u Europi i deveta u svijetu, pa bi razmjeri katastrofe bili uistinu ogromni.

Nuklearni fizičar Tonči Tadić iz Instituta Ruđer Bošković izjavio je u Dnevniku HTV-a cjelokupnu situaciju ali kaže da ne strahuje od eskalacije.

Tadić je istaknuo da je prvi zadatak stručne misije utvrditi stanje nuklearne elektrane te da po svim konvencijama međunarodnog prava Rusija snosi punu odgovornost na tom okupiranom području, pa i u nuklearnoj elektrani.

Stručnjaci moraju utvrditi pridržava li se Rusija svih sedam stupova nuklearne sigurnosti, a ključan među njima je slobodno odlučivanje zaposlenih u nuklearki o svim aspektima nuklearne sigurnosti.

Nije potpuno siguran imaju li zaposleni doista punu slobodu, ali smatra da će o tome reći pravorijek misije IAEA-e. Navodi da je drugi važan zadatak misije utvrditi stanje s istrošenim gorivom, a treći utvrditi stanje svih reaktora, i onih aktivnih i onih ugašenih.



Među članovima misije su stručnjaci iz različitih država i Tadić tvrdi da se ne može govoriti o njihovom pristranom djelovanju. Dodaje da ondje nisu članovi SAD-a i Velike Britanije, ali da je riječ o vrlo šarolikom sastavu misije.

Budući da je nuklearna elektrana već šest mjeseci pod okupacijom, na pitanje koliko se sa sigurnošću doista može govoriti o sigurnosti nuklearke, Tadić napominje da je navažnije da je od šest reaktora njih pet ugašeno.

Smatra da problema može biti jedino ako šesti reaktor ostane bez struje prilikom gašenja, jer mora dobiti električnu energiju da bi pokretao pumpe za hlađenje. Kako je bilo mirno pogašeno pet reaktora, tako će, kaže, biti ugašen i šesti.

“Koliko god se širili strahovi oko toga što se može dogoditi, tvrdim da se neće dogoditi ništa zato što obje strane znaju koje su posljedice. Sve simulacije pokazuju da bi radioaktivni oblak pokrio dio Ukrajine i da bi Ukrajinci imali dosta ozračenog stanovništva. Ali isto tako bi bilo i oko 10.000 ozračenih ruskih vojnika. To si Rusija u ovoj fazi rata ne želi priuštiti”, istaknuo je Tadić.

“Presedan je u svjetskoj povijesti ratovanja da je nuklearka okupirana i da je Rusija koristi kao topnički i raketni položaj iz koje dnevno gađa drugu stranu Dnjepra. To je neozbiljno i neodgovorno, a posebno zato što je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i jedna od vodećih zemalja IAEA-e. Hrvatska kao članica EUROATOM-a i članica Međunarodne agencije za atomsku energiju treba inzistirati da se ta nuklearka demilitarizira. Ruska vojska tamo nema što raditi. Sva njihova kuknjava o nukleranim opasnostima je posljedica straha da ih netko ne pogodi u nuklearki. Samo idiot se skriva iza reaktora. Ako vas je strah, idite van”, izjavio je među ostalim Tonči Tadić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI