‘SVJETSKO GOSPODARSTVO JE PRED ZAVOJEM’! Najnovija gospodarska predviđanja OECD-a pokazuju ograničeno poboljšanje globalnih izgleda

AP Photo/Shuji Kajiyama, Pool/Guliver Image

Svjetsko gospodarstvo je spremno za neizvjestan oporavak ove i sljedeće godine, dok se nastavlja nositi s potresima pandemije Covida-19 i ruskog rata u Ukrajini, objavila je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Najnoviji gospodarski izgledi OECD sa sjedištem u Parizu pokazuju ograničeno poboljšanje globalnih izgleda, ali kažu da će povećanja kamatnih stopa utjecati na rast, te dodaju da će Sjedninjene Američke Države, Europa i Kina doživjeti istu relativnu sporost u svom oporavku.

“Svjetsko gospodarstvo je pred zavojem, ali pred njim je dug put do snažnog i održivog rasta. Globalna gospodarska kretanja počela su se poboljšavati, ali uzlet je i dalje krhak”, navodi se.

U europodručju, OECD očekuje da će Europska središnja banka nastaviti podizati kamatne stope suočene s još uvijek visokom temeljnom inflacijom, s vrhuncem zabilježenim u trećem tromjesečju, a predviđa se da će ECB zatim ostaviti glavnu stopu na 4,25 posto do kraja 2024.

Kako europski zimski šok cijena energije blijedi, rast u europodručju se ubrzao s 0,9 posto ove godine na 1,5 posto 2024. jer je niža inflacija manje utjecala na prihode. OECD je u ožujku zabilježio rast od 0,8 posto u 2023. i 1,4 posto u 2024. godini.



Slično tome, zabilježen je porast rasta Ujedinjenog Kraljevstva s 0,3 posto u 2023. na 1 posto u 2024. kako se rast realnog dohotka počinje poboljšavati. Izgledi za Ujedinjeno Kraljevstvo porasli su u odnosu na prognoze iz ožujka za –0,2 posto u 2023. i 0,9 posto u 2024. godini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI