SVJETSKI ČELNICI OGLASILI SE POVODOM DANA NEOVISNOSTI UKRAJINE: ‘Ukrajina mora pobijediti i Ukrajina će pobijediti! Nastavit ćemo slati oružje’

foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

Ukrajina u srijedu obilježava Dan neovisnosti te šest mjeseci od početka ruske invazije. Tom prigodom svjetski čelnici obećali su pomoći toj državi.

“Sjedinjene Američke Države predane su pružanju potpore narodu Ukrajine koji se nastavlja boriti za obranu svojeg suvereniteta”, kazao je američki predsjednik Joe Biden, prenosi Reuters.

Ističe i kako će otprilike 2,98 milijardi eura pomoći “omogućit će Ukrajini da nabavi sustave za protuzračnu obranu, topništvo i streljivo, sustave protiv dronova i radare kako bi se mogla nastaviti braniti na dulji rok”.

I njemački kancelar Olaf Scholz obećao je potporu.

“Njemačka stoji čvrsto uz Ukrajinu, danas i koliko god bude potrebno”, ističe na Twitteru.“Nastavit ćemo slati oružje… i uvježbavati ukrajinske vojnike za naprednu europsku opremu”, stoji dalje u objavi.

Inače, Njemačka Ukrajini šalje naoružanje u vrijednosti 500 milijuna eura, a dio će biti poslan 2023.

“Dragi Ukrajinci, vaša zemlja otjerat će crnu sjenu rata jer je snažna i hrabra i jer ima prijatelje u Europi i cijelom svijetu”, dodaje.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osvrnuo se na ukrajinske vojnike.

“Možete računati na potporu NATO-a koliko god bude potrebno”, ističe, a prenosi dpa.

“Ukrajina mora pobijediti i Ukrajina će pobijediti”, naglasio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI