SVJETSKE AGENCIJE O VUČIĆU I ZABRANI DOLASKA U JASENOVAC: ‘Porasle su diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske’

Foto: Guliver / Roman Vondrous/CTK via AP

Odluka hrvatskih vlasti da ne dopusti nenajavljeni posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Jasenovcu, odjeknula je i u svijetu. Svjetske novinske agencije su se raspisale o napetostima između Hrvatske i Srbije.

Associated Press tako navodi da su “diplomatske tenzije između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske danas porasle, nakon što je Hrvatska odbila dopustiti posjet srpskog populističkog predsjednika spomen-području koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata, u kojem su pronacističke vlasti u Hrvatskoj ubile desetine tisuća Srba”.

Agencija AFP piše kako “hHrvatske vlasti nisu dopustile predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u privatni posjet ‘hrvatskom Auschwitzu’, što je izazvalo novi val tenzija između dvije zemlje, nekadašnjih neprijatelja ih 90-ih godina”.

Obje agencije navode kako su hrvatske vlasti neslužbenim kanalima saznale za planirani posjet predsjednika Srbije logoru Jasenovcu te su prenijele izjavu hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana da je neprihvatljiva činjenica da hrvatska vlada o Vučićevom posjetu nije službeno obaviještena.

Agencije zaključuju da su odnosi Srbije i Hrvatske ostali napeti od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj koji se odvijao od 1991. do 1995. godine.



 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI