ZNAKOVITA PORUKA TUSRKOG PREDSJEDNIKA: Francuskoj poželio da se riješi Macrona!

Screenshot

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da se nada da će se Francuska uskoro riješiti predsjednika Emmanuela Macrona, opisujući ga kao teret za njegovu zemlju koja prolazi teška vremena.

“Macron je teret za Francusku. S Macronom Francuska prolazi kroz vrlo opasno razdoblje u ovom trenutku. Ja se nadam da će se Francuska što je prije moguće otarasiti problema zvanog Macron”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu nakon vjerske službe u petak u Aji Sofiji.

Odnosi između Turske i Francuske pogoršavaju se od prošle godine, posebice zbog neslaganja u vezi Sirije, Libije, Istočnog Sredozemlja i nedavno sukoba između Azerbajdžana i Armenije u Nagorno Karabahu.

Napetosti su se posebno zaoštrile u listopadu kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje, optuživši ga da vodi “kampanju mržnje” protiv islama kad brani pravo na karikature proroka Muhameda te zbog njegovog govora protiv islamističkog separatizma u Francuskoj.

Erdogan je u petak rekao da je Francuska, koja supredsjeda skupinom iz Minska zaduženom za pronalaženje rješenja između Azerbajdžana i Armenije, izgubila ulogu posrednika nakon što su Senat i francuska Nacionalna skupština usvojili rezoluciju koja je naklonjena priznanju neovisnosti Nagorno Karabaha.



“Moj dragi prijatelj azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev je savjetovao Francuzima i rekao im ako toliko vole Armence, neka im daju Marseille. I ja im isto savjetujem”, dodao je.

U jasnoj aluziji na postupke turske vlade i njihove posljedice, Macron je rekao u rujnu da “veliki turski narod zaslužuje nešto drugo”.

Ankara je oštro reagirala na te izjave, koje je doživjela kao pokušaj huškanja turskog naroda protiv predsjednika Erdogana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI