ZAVLADAO VELIKI STRAH, SITUACIJA JE OZBILJNA: SAD zabrinut da bi Putin mogao upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini

Foto: Wikimedia Commons

Ako ruske trupe nastave gubiti okupirani teritorij, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi prvo upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini prije nego što pribjegne nuklearnom sukobu s NATO-om, procjenjuju dužnosnici Bidenove administracije.

Zabrinutost dolazi usred nastojanja američke administracije da osigura spremnost saveznika za takav događaj, kao i mobilizacije novih resursa i ulaganja u proizvodnju sustava za otkrivanje u slučaju upotrebe kemikalija, piše Politico pozivajući se na informacije šestero dužnosnika koji su upoznati s internim raspravama.

Napominju da SAD nema nikakvih obavještajnih podataka koji bi sugerirali da je takav napad u Ukrajini neizbježan. Štoviše, mnogi dužnosnici Ministarstva obrane vjeruju da će borbe stati tijekom zimskih mjeseci te da će značajno napredovanje biti onemogućeno objema stranama.

Međutim, u slučaju kontinuiranih gubitaka na bojnom polju ili potpunog kolapsa ruske vojske, neki najviši dužnosnici zaduženi za ovo pitanje utvrdili su da bi Moskva mogla pribjeći korištenju kemijskog oružja, uključujući i ono s kojim se Rusiju povezuje u trovanju Alekseja Navaljnog.

Takav bi napad vjerojatno uključivao kemikalije koje je lako prikriti, što bi zapadnim zemljama otežalo optuživanje Moskve, otkrio je jedan dužnosnik.Rusija bi mogla koristiti agense na bazi lijekova — kolokvijalno poznate kao PBA, rekao je taj dužnosnik. Neke bi se kemikalije mogle upotrijebiti za masovni napad iako je poznato da je Moskva koristila nervni agens Novičok protiv jedne ili dvije osobe odjednom, smatraju dužnosnici i stručnjaci, a kao primjer navode da bi se neke kemikalije mogle pretvoriti u aerosol ili koristiti u municiji za nanošenje štete velikoj skupini ljudi.

Vijeće za nacionalnu sigurnost odbilo je komentirati ove informacije.

SAD već dugo zna da Rusija ulaže u povećanje svojih sposobnosti u pogledu kemijskog naoružanja. Ali zabrinutost oko njihove potencijalne upotrebe u Ukrajini dolazi jer američki dužnosnici sve više vjeruju da će Rusija pribjeći nekonvencionalnom ratovanju ako nastavi gubiti tlo.

Ta procjena tjera Bidenovu administraciju da poboljša detekciju i pripremu za potencijalni kemijski napad. Zbog toga je ove jeseni Pentagon poslao svoje timove u zemlje istočne Europe kako bi obnovili oružane snage u pogledu postupaka u slučaju kemijske ili biološke prijetnje, piše Politico.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su Kijevu osigurale kemijsku, biološku i nuklearnu zaštitnu opremu kao dio paketa pomoći.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI