Vidmarović: Rusija se više ne boji europskih sankcija jer je dosta digla svoju domaću proizvodnju, one štete interesima Europe

Čelni diplomat Europske unije Josep Borrell u utorak je u Europskom parlamentu, nakon posjeta Moskvi gdje je tražio oslobađanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekao da ruska vlast postaje sve autoritarnija i ne poštuje demokratsku vladavinu prava, upozorivši da su moguće nove sankcije Rusiji.

Hoće li najavljene europske sankcije uroditi plodom? Je li izražavanje nezadovoljstva europskih zastupnika zbog Borrellovog ‘bezuspješnog’ posjeta Moskvi, gdje pritom traže njegovu ostavku, opravdano, razgovarali smo s geopolitičkim analitičarom Branimirom Vidmarovićem za portal Otvoreno.

“Ne radi se o nekom posebnom zaoštravanju odnosa između EU i Rusije zato što su oni već desetak godina još od Ukrajinske krize 2014. godine, dosta loši. Ono što je sad drugačije je to da je Moskva odlučila podvući crtu, odnosno napraviti jedan radikalan ofenzivni potez zbog toga što je zadnjih šest, sedam godina Rusija stalno bila u obrambenoj poziciji. Opravdavala se za stvari za koje ju je optuživala EU i sada je odlučila preokrenuti ploču jer Moskva više ne vidi smisla u ovakvim političkim odnosima. Pogotovo zbog toga što je slučaj s Navaljnim izašao na međunarodnu arenu, odnosno postao je glavna tema razgovora s partnerima Europe o Rusiji. Stoga su procijenili da iz toga neće izaći ništa dobro i da bilo kakav dijalog neće imati smisla. Moskva daje do znanja europskim diplomatima koji su bili proglašeni persona nono grata, da je to unutarnja stvar Moskve i da se nemaju pravo miješati u to” govori Vidmarović.

Vidmarović smatra da su sankcije neizbježne, ali da se za razliku od prije sedam godina Rusija više ne boji sankcija s obzirom na to da je dosta digla svoju domaću proizvodnju.

“S druge strane sankcije dosta štete ekonomiji i interesima Europe. Tako da je to signal da Rusija više ne vidi budućnost odnosa s EU, nego isključivo sa zasebnim zemljama poput Njemačke ili Francuske. S Njemačkom se i dalje razvija dijalog oko Sjevernog toka 2. Tu nema problema, odnosi su vođeni pragmatičnim interesima. Što se tiče same EU, došlo je do jedne apatije budući da nitko nikog ne sluša, niti itko predlaže nova rješenja. Ni Rusija ni EU koja desetak godina tvrdi jedno te isto, odnosno inzistira na igri po europskim pravilima. Rusija pak inzistira na tome da se uzima u obzir njeno mišljenje i poštuje njen unutarnji poredak. To sad izgleda dramatično, ali sve je tempirano.  Namjerno su baš na dan kad je Borrell došao u Moskvu, objavili tjeranje diplomata iz Moskve. Sve je to izrežirano da se maksimalno pokaže koliko je Rusiji dosta takvih odnosa”, rekao je Vidmarović



‘Borrell je bio zarobljenik političke situacije i on je tu kao figura beznačajan’

Komentiravši reakciju određenih zastupnika Europskog parlamenta koji su zatražili Borrellovu ostavku, Vidmarović tvrdi da je to logična reakcija.

“Ali Borrell nije tamo mogao ništa drugo ni napraviti. On je došao tamo s dobrim namjerama jer iskreno smatra da se s Rusijom treba razgovarati, da ga treba imati za partnera jer je prvi i najveći europski susjed. Međutim nije mogao tamo doći ni s kakvim konkretnim prijedlozima zato što je političko stanje u EU takvo da se ne može stvoriti nekakav pozitivan dijalog s Rusijom kao što se isto tako ne može stvoriti pozitivan dijalog s EU.  Borrell je bio zarobljenik političke situacije i on je tu kao figura beznačajan. Zapravo ni njegova ostavka nema smisla zbog toga što ne može sam riješiti neke probleme. Tako da isključivo zemlje Istočne Europe, manje europske zemlje i one čiji su diplomati protjerani traže ostavku Borrella. Nijemci koji razumiju situaciju, koji se daleko najbolje od svih u EU u rusko-europskim odnosima, shvaćaju zbog čega je sve bilo izvedeno i ne traže ostavku.  U jednom dobrom članku u Spiegelu novinar je dosta kratko i jasno izložio rusku poziciju bez ikakvih ružičastih naočala i agresivne retorike. Napisao je da nažalost Rusija ne vjeruje u G7 i Europsku uniju, ni razvoj odnosa s njima i da je to tako te da će se svi daljini odnosi koji se budu razvijali biti pragmatični i ekonomski koliko god to jedna od strana bude zainteresirana. Ali politički dijalog stoji, odnosno gotovo ne postoji”, smatra geopolitički analitičar i dodaje da se svijet promijenio, pa se tako i EU promijenila.

“U samoj EU imate zemlje koje su otkrile jaki nacionalni interes i suverenizam. Mađarska i Poljska su najbolji primjeri. U tom kontekstu Rusiji nije interesantno slijediti neka opća europska pravila kada u samoj EU nema jedinstva oko politike. S druge strane vjerojatno su Rusi nanjušili da je Europa sada dodatno oslabila ekonomski i zbog koronakrize i zbog toga što nema jedinstva oko cjepiva. Isto tako i iz razloga što je rusko cjepivo ispalo dosta dobro, ima dosta narudžbi tako da je to s te strane za Moskvu jako dobar argument i adut u rukavu u smislu da EU može prekinuti odnose s Moskvom, ali cjepivo se ne možeš izbjeći jer koronakriza grize sve”, zaključio je Branimir Vidmarović

Facebook Comments

Loading...
DIJELI