VELIKA BRITANIJA ŠALJE KIJEVU POŠILJKU PROTUZRAČNIH PROJEKTILA! Pomoć u zaštiti ukrajinske infrastrukture od ruskog vala smrtonosnih raketnih i bespilotnih napada na gradove i elektrane

Foto: Guliver

Ben Wallace, britanski ministar obrane najavio je da će Velika Britanija poslati protuzračne projektile AMRAAM Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani njezinog neba od ruskih napada.

Britanski ministar obrane je tom prigodom rekao: “Posljednji neselektivni napadi Rusije na civilna područja u Ukrajini zahtijevaju daljnju potporu onima koji žele obraniti svoju naciju. Stoga sam danas odobrio opskrbu Ukrajine protuzračnim projektilima AMRAAM”.

“Ovo oružje pomoći će Ukrajini da obrani svoje nebo od napada i ojača svoju ukupnu proturaketnu obranu zajedno s američkim NASAMS-ima,” dodao je.

AMRAAM je prvi britanski raketni sustav doniran Ukrajini koji može oboriti krstareće projektile. Rakete AMRAAM bit će isporučene sljedećih tjedana kako bi se koristile s protuzračnim obrambenim sustavima NASAMS koji su obećale Sjedinjene Države, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Nove rakete protuzračne obrane trebale bi pomoći u zaštiti ukrajinske infrastrukture nakon što je Moskva ovaj tjedan pokrenula val smrtonosnih raketnih i bespilotnih napada na gradove i elektrane u zemlji. Najnoviji paket britanske opreme također uključuje stotine drugih projektila protuzračne obrane i bespilotnih letjelica, kao i daljnjih 18 topničkih haubica.Promjena strategije Kremlja na napade na civilna područja i infrastrukturu došla je kao odmazda za eksploziju koja je oštetila strateški i simbolički važan most preko Kerčkog prolaza, koji povezuje Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom.

Velika Britanija i njezini saveznici u G7 nakon toga su ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove snage optužili za ratne zločine, te obećali da će “nastaviti pružati financijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu potporu i… čvrsto stajati uz Ukrajinu sve dok to bude trebalo”.

Ministri obrane NATO-a razgovarali su u srijedu u Bruxellesu o dodatnoj potpori Ukrajini, a daljnji razgovori trebali bi se održati u četvrtak.

Velika Britanija i druge zapadne vlade isporučuju nove sustave oružja Ukrajini ili se spremaju pružiti dodatnu pomoć, a Britanci će također dati 10 milijuna funti u paket financiranja vojnog saveza za pomoć u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući zimsku odjeću, skloništa, generatore, kamione s gorivom i kola hitne pomoći.

Ranije je Ujedinjeno Kraljevstvo opskrbljivalo Kijev raznim oružjem, uključujući lanser protutenkovskih projektila NLAW, koji se smatrao ključnim u početnoj obrani od ruske invazije.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI