UPOZORAVA NA OPASAN PRESEDAN U MEĐUNARODNIM ODNOSIMA: Petir pisala Hahnu zbog Makedonije

Goran Stanzl/PIXSELL

Marijana Petir pojašnjava da bi to moglo postati opasan presedan u međunarodnim odnosima, te navodi da bi to bilo isto kao da su stranke koje zastupaju srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj otišle u Beograd i tamo dogovorile platformu s kojom će nastupati u Hrvatskoj.

pozvala ga da osudi Tiransku platformu izražavajući tako svoju zabrinutost situacijom u Makedoniji koja se već više od dvije godine nalazi u političkoj krizi, a u kojoj svakodnevno tisuće ljudi prosvjeduju na ulicama. Istovremeno, nakon što je Europski parlament odgodio raspravu o Izvješću o Makedoniji koja je ovoga tjedna trebala biti na dnevnom redu plenarne sjednice u Strasbourgu, održana je sjednica Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-Makedonija na kojoj su zastupnici razmjenjivali stajališta o stanju u toj zemlji.

Marijana Petir je pozvala povjerenika Hahna da ubrza proces pristupanja Republike Makedonije Europskoj uniji, istaknuvši kako upravo članstvo u EU ima ogromnu transformacijsku moć u zemljama zapadnog Balkana te kako EU ima odgovornost za situaciju u Makedoniji i kao takva mora ubrzati proces priključivanja Makedonije i ostati maksimalno uključena poštujući makedonsku suverenost i institucije.  Ujedno, tijekom rasprava u kojima je u protekla dva dana sudjelovala s povjerenikom Hahnom,  Petir je bila kritična prema ulozi EU jer kako je naglasila, „da je Makedoniji bilo omogućeno prije 12 godina otpočeti pregovore, Makedonija danas ne bi bila u ovoj situaciji, kao i da je primljena u NATO kada i Hrvatska, sasvim sigurno ne bismo svjedočili uplivu drugih država u unutrašnja politička pitanja Makedonije koja ozbiljno prijete stabilnosti i miru u Makedoniji“, rekla je Petir.

“Tiranska platforma koja je formirana nakon izbora od strane premijera Republike Albanije gospodina Rame i triju parlamentarnih stranaka koje predstavljaju albansku manjinu u Republici Makedoniji (DUI, BESA i Alijansa za Albance) predstavlja jasnu povredu makedonskog Ustava i ugrožava prava makedonskog naroda u vlastitoj zemlji zahtijevajući konstitutivna prava za albansku manjinu (čiji je broj nepoznat zbog zastarjelog popisa stanovništva), a koja u potpunosti uživa ​​sva manjinska prava u Republici Makedoniji. Ovi zahtjevi također ugrožavaju i postulate Ohridskog sporazuma i multietnički karakter zemlje, te stavljaju druge manjine u Makedoniji u sekundarni položaj”, ističe zastupnica Petir.

Marijana Petir pojašnjava da bi to moglo postati opasan presedan u međunarodnim odnosima, te navodi da bi to bilo isto kao da su stranke koje zastupaju srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj otišle u Beograd i tamo dogovorile platformu s kojom će nastupati u Hrvatskoj.

„Kao što mi to ne bi bilo prihvatljivo, nije mi prihvatljivo niti da predstavnici stranaka koje zastupaju albansku nacionalnu manjinu odlaze u Albaniju i tamo sklapaju dogovore“. Ona ističe da su svi relevantni politički akteri u Republici Makedoniji pozvani na poštivanje izbornih rezultata i demokratskih procesa kako bi postigli dogovor o ustroju nove i stabilne Vlade poštujući Ustav Republike Makedonije. „No, imajući u vidu zastoj koji je nastao radi Tiranske platforme, ako dogovor nije moguć, novi izbori ne smiju biti isključeni kao rješenje”, rekla je Petir.



Ona je upozorila da ova kriza može utjecati na sve zemlje zapadnog Balkana, ali i na cijelu Europsku uniju. „Stabilnost Makedonije važna je za stabilnost cijele regije i cjelokupne europske zajednice. Ova kriza se mora riješiti odmah kako ne bi dalje eskalirala i kako se ne bi dogodili procesi koji će biti bespovratni“, rekla je Petir.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI