U BUDVI PROSVJEDI, U PODGORICI PROVOKACIJE: Na ogradu Hrvatskog veleposlanstva izvjesili srpsku trobojnicu

Ilustracija

Protiveći se najavi ambasadora Srbije Vladimira Božovića da položi vijenac i oda počast “osloboditeljima Budve i palima za slobodu u Prvom svjetskom ratu”, stotinjak građana s istaknutim crnogorskim obilježjima i zastavama prosvjedovalo je jučer u Budvi.

Božović je naime počast planirao odati pored glavnih vrata u Stari grad gdje je 1931. postavljena spomen-ploča s natpisom “Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačnih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918″, a sve to povodom ‘Dana primirja u Prvom svjetskom ratu’, 11. studeni, inače državni praznik u Srbiji, a koji se, eto, trebao obilježiti i izvan državnih granica. No, ambasador Božović na kraju je odustao od namjere.

No, čini se kako su neredi uspjeli prijeći granice, ovaj put gradova, jer nepoznate su osobe u srijedu kasno navečer na ogradi veleposlanstva Republike Hrvatske u Podgorici razvile zastavu Srbije, prenijeli su crnogorski mediji u četvrtak.

Podgorički Portal Analitika prenosi da je takozvana „trobojka“ na kojoj piše „Tološi“, kako se zove dio Podgorice u kojem se nalazi veleposlanstvo Hrvatske, postavljena poslije 22 sata kada je na snazi policijski sat u glavnom gradu Crne Gore. Medij je objavio i fotografiju osoba koju postavljaju trobojnicu.

O događaju je, prema medijima, obaviještena i policija, a za sada nema službenih reakcija na taj incident.



Trobojnica je u Crnoj Gori i simbol prosvjednih šetnji koje je nakon večernjih molitvi organizirala Srpska pravoslavna crkva tijekom cijele godine protiveći se zakonu o slobodi vjeroispovijesti za koji je tvrdila da je „paravan za oduzimanje crkvene imovine u Crnoj Gori“.

Na energiji tih prosvjeda kreirana je prosrpska koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju je predvodio sadašnji mandatar Zdravko Krivokapić i ona je s druge dvije oporbene koalicije „Mir je naša nacija“ –Alekse Bečića i „Crno na bijelo“ – Dritana Abazovića nakon 30 godina smijenila Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića s vlasti.

Odmah nakon izbora 30. kolovoza dogodili su se međunacionalni incidenti u Pljevljima, gdje su nekoliko dana ispisivani uvredljivi grafiti na kućama i objektima u tom gradu u kojima žive i rade Bošnjaci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI