TEST ZA PARLAMENTARNE IZBORE 2021. Regionalni izbori zasjenjeni trovanjem oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog

Screenshot

Rusi u nedjelju glasaju na regionalnim izborima zasjenjenim trovanjem oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i ekonomskom krizom pojačanom epidemijom koronavirusa i velikim prosvjedima u nekim dijelovima zemlje.

Rusi u 41 regiji glasaju među ostalim i za guvernere i skupštine kao i za četiri člana nacionalnog parlamenta.

Na izbore, koji se odvijaju godinu dana uoči parlamentarnih izbora, gleda se kao na ključni test izborne mašinerije Kremlja i tinjajućeg nezadovoljstva javnosti zbog pada prihoda i ekonomskih problema, objavila je Hina.

Tatjana Stanovaja, voditeljica analitičke tvrtke R.Politik kaže da će rezultati izbora pomoći Kremlju da utvrdi treba li reformirati nepopularnu vladajuću stranku Ujedinjenu Rusiju i treba li održati parlamentarne izbore kako je planirano.

Trovanje Navaljnog moglo bi imati utjecaja na birače i izazvati kontradiktorne učinke, kaže Stanovaja za AFP.



U uvjetima poljuljane popularnosti Ujedinjene Rusije bliske predsjedniku Vladimiru Putinu izbori su se prvi put protegnuli na tri dana, a neka birališta su i na otvorenom, pa se postavilo pitanje mogućnosti manipulacija. Prvi su birači izašli na birališta već u petak, no nedjelja je glavni izborni dan.

Kontroverzno trodnevno izjašnjavanje prvi put je provedeno ovog ljeta kada su se birači izjašnjavali o ustavnim amandmanima koji su omogućili Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Službeno objašnjenje produljenja izbora su mjere borbe protiv koronavirusa

Istraživanje javnog mišljenja koje je u kolovozu provela najveća ruska neovisna tvrtka Levada Centre pokazalo je da bi više od četvrtine Rusa, odnosno 29 posto, sudjelovalo u protuvladinim prosvjedima kad bi bili održani u njihovoj blizini.

Oporba je pozvala Ruse da glasaju za kandidate bilo koje stranke osim Ujedinjene Rusije i da ne rasipaju glasove već ih daju najsnažnijem protivničkom kandidatu.

Ujedinjena Rusija dominira i nacionalnim parlamentom i mnogih regionalnim upravama.

Bilo koji kandidat – komunist, član Liberalno demokratske stranke, član stranke Samo Rusija bio bi bolji od Ujedinjene Rusije, poručio je u petak tim Alekseja Navaljnog smjerajući na četiri najjače ruske stranke.

“Bilo tko od njih bolje će vas predstavljati od lopovskog dužnosnika koji 20 godina sjedi pod Putinovim portretom i pojavljuje se pred vama svakih pet godina kako bi bio ponovno izabran”, poručio je tim.

Putin nije član nijedna stranke i stoga se može distancirati od nepopularnih mera koje njegovi poslušnici donose.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI