Talijanski regionalni izbori: Velika pobjeda desnice stvorila bi nered u vladi u Rimu

Talijani izlaze ovoga vikenda na birališta kako bi glasali na referendumu te na više regionalnih izbora, među kojima su najvažniji oni u Toskani, za koje analitičari kažu da bi mogli promijeniti lice krajnje desnice.

Otkako je pandemije i karantene na državnoj razini, ovo je prvi test za vladu premijera Giusseppea Contea koju čini lijevo centristička Demokratska stranka i populistički Pokret pet zvijezda.

“Velika pobjeda desnice stvorila bi nered u vladi u Rimu”, rekao je za AFP analitičar Berenberga Florian Hense.

Izbori bi također mogli biti iznimno važni za krajnje desnu Ligu Mattea Salvinija. Pobijedi li na izborima u Toskani, inače uporištu ljevice, obnovio bi status lidera desnice, ali će eventualni poraz dati vjetar u leđa njegovim izazivačima.

Glasači će s maskama izaći na birališta u nedjelju i ponedjeljak, iako su neki epidemiolozi kazali da je “ludost” otvoriti glasačka mjesta dok raste broj zaraženih.



Italija je bila prva europska zemlja koju je teško pogodio virus, ubivši pritom više od 35 tisuća ljudi, dok je zaraženo gotovo 300 tisuća.

U Italiji je trenutno manje novozaraženih po danu nego u Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Španjolskoj, ali ih je i dalje više od tisuću.

“Prvo Italija”

Regionalni izbori održat će se u Kampaniji, Liguriji, Toskani, Apuliji, Venetu te u pokrajinama Marke i Valle d’Aosta.

Između parlamentarnih izbora početkom 2018. i pandemije, desnica je pobijedila na regionalnim izborima u osam od devet pokrajina, dijelom i zbog nemogućnosti ljevice da nastupi s jednim kandidatom.

Stručnjaci upozoravaju da bi se slično moglo dogoditi i sada.

Najvažniji su izbori u Toskani, kojom ljevica vlada 50 godina.

Posljednje ankete pokazuju da će utrka biti tijesna.

Europarlamentarka Susanna Ceccardi, koja je usvojila Salvinijev slogan “Prvo Italija”, može ondje računati na podršku 41,5 posto birača, a član Demokratske stranke (PD) Eugenio Giani 43,7 posto, pokazuje anketa You Trenda.

Na talijanskim regionalnim izborima uobičajeno se formiraju dva glavna bloka – “koalicija lijevog centra” i “koalicija desnog centra” – dok samostalno svog kandidata ističe populistički Pokret pet zvijezda (M5S)

Očekuje se da će lijevi blok zadržati vlast u južnoj pokrajini Kampaniji, ali bi desna koalicija Lige, krajnje desne stranke Braća Italije i stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija mogla bi pobijediti u susjednoj Apuliji.

Očekuje se da će desnica glatko pobijediti u svojim uporištima, sjevernim pokrajinama Venetu i Liguriji te da će ljevici preoteti vlast u Markama.

Profesor politologije na rimskom sveučilištu John Cabot navodi da bi gubitak Marke i Apulije bio velik gubitak za ljevicu, ali on ne misli da će vlada pasti, čak niti ako desnica pobjedi u Toskani.

Politička komentatorica talijanskog dnevnika Sole 24 Ore, Barbara Flammeri slaže se s tom ocjenom, ali smatra da bi izbori “mogli odrediti sudbine lidera”, uključujući čelnika PD-a Nicole Zingarettija i nestranačkog premijera Contea, ali pogotovo Salvinija i čelnice Braće Italije, Giorgije Meloni.

Salvini ili Meloni

“Izbori u Toskani bit će odlučujući za Mattea Salvinija čija je popularnost pala tijekom pandemije”, kazala je Flammeri za AFP.

Ako Liga pobijedi u Toskani “njegova će zvijezda zasjati još jednom i nitko neće propitivati njegovo vodstvo. Bio bi to senzacionalan rezultat”, dodala je.

“Ali ako izgubi, a kandidati Braće Italije pobijede u Marki i Apuliji”, Meloni bi mogla postati prvo ime krajnje desnice, zaključuje Flammeri.

Na paralelnom referendumu glasa se o smanjenju zastupnika u parlamentu – s 630 na 400 u donjem domu te sa 315 na 200 u Senatu.

Očekuje se da će referendum proći.

Reformu o smanjenju broja zastupnika osmislio je vladajući Pokret pet zvijezda, dok su PD i stranke desnice teoretski također pobornici reforme, ali njihova podrška nije bila entuzijastična.

Posljednje ankete pokazuju da raste broj protivnika reforme, ali će slab odaziv na izbore vjerojatno značiti promjenu broja zastupnika u parlamentu.

Razočaravajući rezultat referenduma mogao bi dodatno naštetiti M5S, koji je pojedinačno najbrojnija stranka u parlamentu, a trenutno su po popularnosti treća ili četvrta najjača stranka s “još nervoznijim i nepouzdanijim koalicijskim partnerom”, navodi Hense.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI