TALIBANI ZAUZELI KABUL: Predsjednik i njegov zamjenik pobjegli iz zemlje

Foto: Twitter

Prema neslužbenim informacijama, afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i potpredsjednik Amrullah Saleh podnijeli su ostavke tijekom sastanka s talibanskim vođama, koji se danas održao, a na kojem se razgovaralo o predaji Kabula i mogućoj uspostavi “prijelazne vlasti”.

Do “prijelazne vlasti”, izvjesno je, neće doći s obzirom da su Ghani i Saleh svu vlast predali talibanima.

Nakon toga su, također neslužbeno, napustili i Kabul i Afganistan, a prema dosad nepotvrđenim informacijama, odletjeli su u susjedni Tadžikistan iz čijeg bi glavnog grada Dušanbea trebali nastaviti put na zasad nedefiniranu lokaciju.

Glasnogovornik talibana rekao je za BBC da se oni neće svetiti narodu Afganistana.

“Uvjeravamo ljude u Afganistanu, posebno u gradu Kabulu, da su njihova imanja, njihovi životi sigurni – nikome se nećemo osvetiti”, rekao je ranije Suhail Shaheen za BBC.



Također je rekao da će svi Afganistanci sudjelovati u islamskoj vladi, odnosno da će u vladu biti uključeni i Afganistanci koji nisu talibani.

CNN javlja kako je američka zastava u američkom veleposlanstvu u Kabulu spuštena, što je završni korak u evakuaciji ambasade. Američki je veleposlanik evakuiran te je sada na aerodromu. Očekuje se kako će proces evakuacije završiti tijekom večeri.

Hrvatski državljani koji se nalaze u Kabulu uspjeli su doći do zračne luke, odakle će ih evakuirati. Javio je to Dnevniku Nove TV jedan od 23 Hrvata koji čekaju evakuaciju iz Kabula.

Talibani će uskoro objaviti kako su preuzeli kontrolu nad cijelim Afganistanom te će ga preimenovati u Islamski Emirat Afganistan, navodi Press Association.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI