Slovačka razmatra nabavu Sputnjika V prije odobrenja EMA-e

Slovačka bi mogla početi pregovore o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V prije no što ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA), objavili su u utorak slovački dužnosnici.

Sputnjik V zasad je u Europskoj uniji odobren samo u Mađarskoj. EMA je ranije ovaj mjesec objavila da još uvijek nije dobila zahtjev za odobravanjem ruskog cjepiva za europsko tržište, no proizvođač tvrdi da je to učinio.

“Pravo je vrijeme da vlada počne razgovor s ruskom stranom o nabavi Sputnjika V“, napisao je slovački premijer Igor Matovič na Facebooku.

“Vlada će o tome raspravljati u četvrtak ujutro“, napisao je i dodao da je on za to “odlično cjepivo velike djelotvornosti“.

“Zasad ga u EU-u koristi samo Mađarska, a ne vidim zašto ga ne bi koristili i mi“.Slovački ministar zdravstva Marek Krajci je naglasio da će se cjepivo koristiti samo ako se pokaže sigurnim, odnosno da se lokalne zdravstvene vlasti trebaju uvjeriti da je postupak proizvodnje ispravan.

I češki premijer Andrej Babiš rekao je da njegova država razmatra da odobri Sputnjik, no kasnije je rekao da će se čekati odobrenje EMA-e.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruskog cjepiva, “idemo i na tu vrstu dodatnih količina“.

Dan ranije je rekao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnjik V i da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra “što se pravno može učiniti“.

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusko cjepivo, no to je učinila mađarska državna agencija prošli mjesec, čime je Mađarska postala prva država u EU-u koja koristi Sputnjik V.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI