Sjedinjene Države Iranu pred vrata poslali nosač aviona i dvije krstarice

Američki nosač zrakoplova prošao je u petak kroz Hormuški tjesnac, strateški prolaz čijom blokadom Iran redovito prijeti, dok Washington prijeti povratkom UN-ovih sankcija Teheranu.

Nosač zrakoplova USS Nimitz u pratnji dviju krstarica s raketnim lanserima i razarača, “završio je 18. rujna prolazak kroz Hormuški tjesnac i ušao u Perzijski zaljev”, priopćila je američka Peta flota.

Nimitz, prvi američki nosač zrakoplova koji prolazi tim područjem od prosinca 2019., sudjelovat će u operacijama protudžihadističke koalicije na Bliskom istoku, dodaje Peta flota.

“Nazočnost nosača zrakoplova, iznimno prilagodljive sile, pokazuje sposobnost američke ratne morarice da leti, plovi i djeluje posvuda gdje to dopuštaju međunarodni zakoni kako bi pružila potporu operacijama” koalicije, rekao je viceadmiral Samuel Paparo, zapovjednik Pete flote.

Sjedinjene Države su planirale same i protiv svih ponovo uvesti međunarodne sankcije Teheranu ukinute 2015. u zamjenu za preuzimanje obveze Irana da neće proizvesti atomsko oružje.



Riječ je o embargu na konvencionalno oružje koje istječe u listopadu i koje Washington nije uspio produljiti u Vijeću sigurnosti.

Gotovo svi ostali članovi UN-ova Vijeća sigurnosti misle da SAD nema pravo upotrijebiti mehanizam za povratak sankcija jer se 2018. povukao iz iranskog nuklearnog ugovora kojim je taj mehanizam uspostavljen. No američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će Washington “učiniti sve kako bi se sankcije primijenile i poštovale”, prenosi Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI