ŠANGAJ I PEKING KONAČNO ‘OTVARAJU VRATA’! ‘U razdoblju lockdowna mnogi stanovnici su izgubili prihode, boreći se da nabave hranu’

screenshot

Izgleda da i Kina olabavljuje epidemiološke mjere vezane uz Covid-19. Šangaj je u nedjelju objavio da će se ukinuti “nerazumna” ograničenja uvedena zbog koronavirusa. Peking je ponovno otvorio dijelove javnog prijevoza, neke trgovačke centre i druga mjesta kako se broj zaraženih stabilizirao.

Kinesko trgovačko središte od 25 milijuna namjerava u srijedu ukinuti dvomjesečni lockdown koji je ozbiljno naštetio gospodarstvu. Mnogi stanovnici su izgubili prihode, boreći se da nabave hranu i da se nose s izolacijom.

Bolne zabrane zbog koronavirusa u velikim kineskim gradovima suprotne su trendovima uočenim u ostatku svijeta, koji se uvelike pokušavao vratiti normalnom životu čak i kada se broj zaraženih povećavao.

Šangaj, najmnogoljudniji grad u Kini, od 1. lipnja ukinut će mnoge mjere kako bi tvrtke nastavile raditi. Grad je također pokrenuo mjere za potporu svom gospodarstvu, uključujući smanjenje nekih poreza na kupnju automobila, ubrzanje izdavanja obveznica lokalne samouprave i ubrzanje odobravanja projekata nekretnina.

“U potpunosti ćemo podržati i organizirati nastavak rada i proizvodnje u različitim sektorima industrije”, rekao je dogradonačelnik Wu Qing novinarima.U glavnom gradu Pekingu, knjižnicama, muzejima, kazalištima i teretanama dopušteno je ponovno otvaranje u nedjelju, iako uz ograničenje broja ljudi, u okruzima u kojima sedam dana zaredom nije zabilježen nijedan slučaj Covida.

Šangaj je u nedjelju prijavio nešto više od 100 novih slučajeva Covida, dok je Peking zabilježio 21, oba u skladu s trendom pada u cijeloj zemlji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI