Rusija tvrdi da Njemačka opstruira istragu u slučaju Navaljni

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Njemačku da opstruira istragu u slučaju trovanja ruskog disidenta Alekseja Navaljnog.

Njemačka vlada krši Europsku konvenciju iz 1959. o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima iz 1959. godine, priopćilo je ministarstvo u petak navečer.

Njemačka je opstruirala napore da se razjasni istina o tome što se dogodilo Navaljnom, navodi ministarstvo pozivajući se na navodne neodgovorene zahtjeve ruskih vlasti za uzajamnom pravnom pomoći.

Njemački liječnici također su odbili ponudu ruskih kolega da zajedno rade na slučaju, dodaje se.

Ministarstvo je dovelo u pitanje i akcije tehničkog tajništva Organizacije za zabranu kemijskog oružja, izjavivši da je ono uvučeno u “političke spletke”.



Požalilo se na “proturusku histeriju na Zapadu” koja je dovela do zaključka da je Navaljni otrovan neurotoksinom iz skupine novičoka.

Priopćenje je objavljeno dva dana nakon što je Navaljni otpušten iz berlinske bolnice Charite gdje je proveo na liječenju 32 dana zbog teškog trovanja.

Laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj potvrdili su da je otrovan novičokom.

Članice EU-a pozvale su Rusiju da rasvijetli događaj koji smatraju pokušajem ubojstva.

Oporbenom aktivistu, jednom od najistaknutijih kritičara Vladimira Putina, pozlilo je na letu iz Sibira za Moskvu 20. kolovoza. Dva dana kasnije prebačen je iz sibirske bolnice na liječenje u Njemačku na zahtjev obitelji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI