PRISLUŠKIVALI SU I PLENKOVIĆEVA PRIJATELJA: Otkriveni detalji najveće špijunske afere, softver se koristi i u Hrvatskoj?

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Sve više se raspliće priča oko prisluškivanja državnih čelnika, aktivista i novinara iz “afere Pegaz”, nazvane po izraelskom softverskom programu kojeg su neki, očito, zloupotrijebili.

Naime, na listi od 50.000 telefonskih brojeva koji su 2016. odabrani radi mogućeg praćenja, našlo se čak 600 političara, 180 novinara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 direktora tvrtki. Među njima je bilo 14 šefova državnih čelnika, točnije tri predsjednika, deset premijera i kralj Maroka.

Najpoznatije ime svakako je Emmanuel Macron, a na popisu je veliki prijatelj Andreja Plenkovića Charles Michel. U to vrijeme bio je belgijski premijer, a danas je predsjednik Europskog vijeća. Osim njih od aktualnih vlastodržaca tu su i predsjednici Iraka i Južne Afrike, premijeri Pakistana, Egipta, Maroka…

Iza “Pegasusa” (Pegaza) stoji izraelska tvrtka NSO Group koja je kreator špijunskog softvera, no pravo je pitanje tko sve je bio naručitelj usluga. Shalev Hulio, izvršni direktor tvrtke, poručio je preko Washington Posta da će “poduzeti snažne mjere” ako se potvrde navodi o zloporabi Pegasusa. Iz tvrtke pak poručuju kako nadgledaju korištenje softvera te da onemogućuju svakog klijenta koji ga zloupotrijebi (navodno je u Meksiku otkazana suradnja s klijentom). Ipak, naglašavaju da su njihovi klijenti odgovorni za zloporabe, a ne oni sami. Inače, mogu se pohvaliti da njihov softver ima 60 vladinih agencija u 40 država svijeta.

Jasno, “klijenti” bi trebali koristiti softver isključivo za istrage vezane uz kriminal, umjesto političara, novinara ili aktivista na listi za praćenje trebali bi biti teroristi i pripadnici organiziranog kriminala, pedofili… Navodno se prema ugovoru strogo zabranjuje uporaba Pegasusua za “građane koji poštuju zakon”. Također, NSO je demantirao da su neka imena sa spornog popisa, među njima i Macron, ikad bili mete agencija kojima su prodali Pegasus.



Prema dostupnim informacijama, Pegasus se aktivira na pametne telefone i preuzima kontrolu nad njima bez da korisnik to primijeti. Pomoću njega prikupljaju se datoteke, fotografije, popis poziva, lokacije, a može se koristiti i za klasično prisluškivanje te na uređaju aktivirati kamere i mikrofone.

Stručnjak za informatičku sigurnost Marko Rakar za N1 je otkrio da je Hrvatska na popisu pet europskih zemalja u kojima se Pegasus koristi. Uz nas tu su i Poljska, Latvija, Švicarska i Mađarska.

“Ne znamo tko su ti ljudi, ali jedno od većih žarišta Pegaza u Europi bila je Hrvatska. To su poznati i dokazani podaci. Ne samo da ne znamo tko su bile mete, nego ne znamo koja vlada je bila ta koja je gađala hrvatske potencijalne državljane“, rekao je Rakar.

Premda SOA nije željela reći je li i ona među korisnicima, Rakar njezin odgovor ne uzima za ozbiljno jer, kako kaže, “Hrvatska ima povijest zloupotrebe obavještajnog sustava protiv građana”.

“Poznato je da su se naše vojne, policijske i obavještajne strukture posljednjih godina intenzivno družile s izraelskim kolegama i ništa me ne bi čudilo. Nemoguće je to dokazati, ali imamo razloga vjerovati da je i Hrvatska korisnik ovakvog sustava”, smatra Rakar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI