‘PJEŠČANI CRV’ PONOVO U AKCIJI: Ruski hakeri izveli neuspješni kibernetički napad na Ukrajinu

screenshot

Ukrajinski dužnosnici i istražitelji kibernetičke sigurnosti izjavili su kako su ruski hakeri iz skupine “Pješčani crv” tijekom prošlog tjedna pokušali izvesti kibernetički napad na električnu mrežu tako što su postavili softver na računala koja kontroliraju visokonaponske trafostanice u Ukrajini, priopćio je ukrajinski Računalni tim za hitne odgovore.

Radi se o skupini koja se prethodno povezivala s destruktivnim kibernetičkim napadima u režiji Rusije.

“Ciljana organizacija je doživjela dva vala napada. Inicijalno kompromitiranje dogodilo se ne kasnije od veljače 2022. Odspajanje s električnih trafostanica i razgradnja infrastrukture kompanije bila je predviđena za petak navečer, 8. travnja 2022. godine”, stoji je u priopćenju CERT-UA.

Dužnosnici su uspjeli spriječiti da napad uspije, dodaju.

Slovačka tvrtka za kibernetičku sigurnost ESET rekla je da je radila s CERT-UA u sprječavanju napada te je zloćudni softver opisala kao nadograđenu verziju zloćudnog programa koji je uzrokovao nestanak struje u Kijevu 2016. godine.



Zloćudni softver je napravljen kako bi preuzeo kontrolu nad računalnim mrežama dobavljača struje te “prekinuo struju”, rekao je ESET u blog postu. Drugi zlonamjerni softver je postavljen uz ovaj kako bi usporio pokušaje vraćanja struje, dodala je tvrtka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI