PANIKA REPUBLIKANACA: Na obljetnicu ‘Krvave nedjelje’ predsjednik donosi uredbu kojom se olakšava glasanje

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju će potpisati uredbu kojom će se Amerikancima olakšati glasovanje, priopćeno je iz Bijele Kuće.

Biden će potpisati na 56. obljetnicu ‘Krvave nedjelje’ uredbu, kada su vojnici iz Alabame i policija napali povorku prosvjednika u gradu Selmi gdje su prosvjedovali protiv rasne diskriminacije na biralištima.

U srijedu su demokrati u Zastupničkom domu izglasali zakon kojim se mijenja postupak glasovanje, a od države se traži određivanje granica izbornih jedinica. Mali su izgledi da će se zakon izglasati u Senatu.

Bidenova uredba nalaže saveznim agencijama da za 200 dana predaju plan širenja postupka registracije birača i distribuciju informacija o izborima, a državnoj upravi nalaže da modernizira savezne internetske stranice i digitalne servise koji pružaju informacije o izborima.

Dužnosnik Bidenove administracije je istaknuo kako je njihova zemlja svjedočila pobuni bez presedan na Kapitolu te da su suočeni sada s novim agresivnim napadima na biračka prava diljem zemlje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI