Ovaj potez je ugrozio iranske nuklearne pregovore sa svjetskim silama: Iran proizveo 6,5 kilograma urana obogaćenog do 60 posto

Iran je proizveo 6,5 kilograma urana obogaćenog do 60 posto, približavajući svoj fisijski materijal čistoći od 90 posto neophodnoj za stvaranje nuklearnog oružja, priopćila je vlada u utorak.

Ovaj potez je ugrozio iranske nuklearne pregovore sa svjetskim silama.

Državni mediji naveli su riječi portparola vlade Ali Rabieija da je Iran također proizveo 108 kilograma urana čistoće do 20 posto, nagovještavajući bržu proizvodnju od stope koju dopušta iranski zakon na osnovu koga je stvoren taj proces.

Iran je priopćio u travnjuu da će početi s obogaćivanjem urana do 60 posto, u potezu koji bi ga značajno približio pragu od 90 posto čistoće urana potrebnom za proizvodnju nuklearne bombe, nakon što je optužio svog ljutog neprijatelja Izrael za sabotažu njegovog ključnog nuklerarnog postrojenja.

Današnja objava dolazi u vrijeme dok Teheran i Washington vode indirektne razgovore u Beču, u cilju nalaženja puta za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila.



Iranski parlament usvojio je zakon u prošloj godini koji obavezuje vladu da zauzme tvrđi stav, djelimično u reakciji na povlačenje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa iz nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Trumpovo povlačenje nagnalo je Iran da uporno prekoračuje limite sporazuma u svom nuklearnom programu koji imaju za cilj da mu otežaju razvoj atomske bombe – navod koji Teheran negira, prenosi Reuters.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI